ΘΕΡΑΠΕΙΑ PRP  ΓΙΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ:

ΦΥΣΙΚΗ ΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) είναι μια σύγχρονη, βιολογική  μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (παρασκευάσματος συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων-αυξητικών παραγόντων) στην πάσχουσα περιοχή. Ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία επουλώσεως των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια PRP χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 σε μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται και σε άλλους τομείς όπως την ορθοπαιδική, την αθλητιατρική, τη νευροχειρουργική και τη γναθοπροσωπική χειρουργική.

Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως σε μεγάλα ορθοπαιδικά κέντρα και αθλητικά σωματεία του εξωτερικού για την αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων. Αρκεί να σκεφτείτε ότι τη θεραπεία PRP προτιμούν διάσημοι αθλητές για να ξεπεράσουν τους τραυματισμούς τους όπως η πρωταθλήτρια τένις Μαρία Σαράποβα, η ολυμπιονίκης κολυμβήτρια Dara Torres, ο σούπερ σταρ των Λέικερς Κόμπι Μπράϊαντ, ο nο 1 γκόλφερ του πλανήτη Tiger Woods, ο κορυφαίος τενίστας Rafael Nadal.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tι είναι η θεραπεία PRP;

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος, τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων, δηλαδή βιολογικά ενεργών πρωτεϊνών. Οι παράγοντες αυτοί απελευθερώνονται μέσω φυσιολογικής διαδικασίας από τα αιμοπετάλια και ενεργοποιούν μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες μέσω της προσέλκυσης και του πολλαπλασιασμού των κατάλληλων κυττάρων και της παραγωγής κολλαγόνου, συντελούν και προάγουν την επούλωση των τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων, μυών και οστών από οποιαδήποτε βλάβη και τραυματισμό.

Mε την κατάλληλη επεξεργασία του αίματος, μπορεί να διαχωριστεί το μέρος εκείνο που έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, άρα και πολύ μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων και το οποίο ονομάζεται Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (P.R.P.).

Πώς παρασκευάζεται  και εφαρμόζεται το PRP;

                                                                 

Η τεχνική συνίσταται στη λήψη μικρής ποσότητας αίματος (10-30 ml) από μια περιφερική φλέβα του ασθενoύς, το οποίο κατόπιν τοποθετείται σε ειδική φυγόκεντρο.

Η φυγόκεντρος διαχωρίζει το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια από τα άλλα συστατικά του αίματος.

Στη συνέχεια, εγχέεται το διαχωρισμένο πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια στην περιοχή της βλάβης εστιασμένα.

 

 

Η όλη διαδικασία  διαρκεί περίπου 20΄ και μπορεί να γίνει στο ορθοπαιδικό ιατρείο, εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και ο ιατρός διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση μπορεί να υπάρξει τοπικός ερεθισμός ή και πόνος, που όμως διαρκούν λίγο. Τοπική παγοθεραπεία και απλά παυσίπονα θα ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Η αναγέννηση των ιστών είναι μια αργή διαδικασία και τα αποτελέσματα της έγχυσης μεγιστοποιούνται στις 4-6 εβδομάδες. Oι φυσιοθεραπείες μπορούν να συνεχιστούν μία εβδομάδα μετά από την έγχυση.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο συχνά  γίνεται η θεραπεία PRP;

Ορισμένοι ασθενείς ανταποκρίνονται πολύ καλά με μία μόνο θεραπεία. Ωστόσο, συνήθως 2-3 θεραπείες είναι αναγκαίες, με μεσοδιάστημα 2-4 εβδομάδων.

Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των απαιτούμενων εγχύσεων εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς και τη βαρύτητα της βλάβης.

Σε ποιες παθήσεις έχει εφαρμογή η θεραπεία PRP;

♦ Τενοντίτιδες – τενοντοπάθειες (αχιλλείου, επιγονατιδικού, οπισθίων μηριαίων, χηνείου ποδός, τενοντίου πετάλου κ.ά.), ειδικά στις χρόνιες και ανθεκτικές στη συντηρητική αγωγή

♦ Έξω και έσω επικονδυλίτιδες αγκώνα (tennis and golfers elbow)

♦ Στενωτικές τενοντοελυτρίτιδες (trigger finger-thumb, de quervain)

♦ Θλάσεις μυών (τετρακεφάλου, οπίσθιων μηριαίων, προσαγωγών, γαστροκνήμιου κ.ά.)

♦ Τροχαντηρίτιδα του ισχίου

♦ Χονδροπάθειες γόνατος,  ισχίου, ώμου και ποδοκνημικής

♦ Αρχόμενες οστεοαρθρίτιδες

♦ Μερική ρήξη συνδέσμων (διαστρέμματα)

♦ Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

♦ Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης κ.ά.)

♦ ‘Ατονα έλκη από σακχαρώδη διαβήτη και νεκρώσεις δέρματος

Εκτός από τη διαδερμική έγχυση στην περιοχή της ιστικής κάκωσης, το PRP (Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια) χρησιμοποιείται σε ζελατινώδη συνήθως μορφή κατά τη διάρκεια διάφορων ορθοπαιδικών χειρουργείων, όπως στα χειρουργεία αντικατάστασης των αρθρώσεων, συνδεσμοπλαστικής προσθίου χιαστού συνδέσμου, συρραφής μηνίσκων, οστεοσύνθεσης καταγμάτων, προκειμένου να ενισχύσει την επούλωση των ιστών, την ενσωμάτωση των προθέσεων και τον περιορισμό της απώλειας αίματος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας PRP;

♦ Ταχύτερη και πληρέστερη επούλωση των ιστών

♦ Ταχύτερη αποκατάσταση της κινητικότητας & ταχύτερη επάνοδος στην καθημερινότητα και την άθληση

♦ Ασφαλής και  ανώδυνη  μέθοδος

♦ Δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του υλικού που εγχέεται, αφού πρόκειται για βιολογικό υλικό που προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή

♦ Βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του ίδιου του οργανισμού

♦ Δεν χρειάζεται νοσηλεία ή αναισθησία

♦ Είναι πιο οικονομική σε σχέση με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ