Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Όταν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθάει, τότε η προηγμένη αρθροσκόπηση, οι νέες, Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές-M.I.S αρθροπλαστικής, οι «ρομποτικά» υποβοηθούμενες αρθροπλαστικές με το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ ή τη χρήση πλοηγών (navigator) ή ψηφιακών συστημάτων και τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track) είναι τα σύγχρονα «όπλα» για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Τι είναι η αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα (οστεορθρίτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των  δομικών στοιχείων των αρθρώσεων (γόνατουισχίου, ώμου κ.ά). Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία και μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία.

Αντιμετώπιση Αρθρίτιδας

Συντηρητική

Η οστεορθρίτιδα αρχόμενης, ελαφράς ή μεσαίας μορφής αντιμετωπίζεται κατ’ αρχάς συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, αλλά και ενδοαρθρικές ενέσεις με υαλουρονικό οξύ (με ή χωρίς χονδροϊτίνη) ή και κορτιζόνη. Επίσης, μπορούν συνδυαστικά να εφαρμοστούν βιολογικές θεραπείες από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, με χρήση P.R.P. (πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια) ή βλαστοκυττάρων καθώς και  καλλιέργειες χονδροκυττάρων.

Αρθροσκόπηση

Σε περιπτώσεις αρχομένης αρθρίτιδας κι όταν η συντηρητική αγωγή δεν ανακουφίζει τον ασθενή, τότε ο ορθοπαιδικός χειρουργός μέσω αρθροσκόπησης μπορεί να επιδιορθώσει μικρές βλάβες στην περιοχή της άρθρωσης, διενεργώντας μερική μηνισκεκτομή, αφαίρεση οστεοφύτων, μερική υμενεκτομή, χονδροπλαστική, αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων.

Η αρθροσκόπηση είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία επιτρέπει μέσω μικρών οπών (περίπου 3-5 χιλιοστών) να δούμε στο εσωτερικό της άρθρωσης χωρίς να την τραυματίσουμε, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα όποια προβλήματα, χωρίς να χρειάζεται να μείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο πολλές ώρες. Συνδυαστικά για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα μπορούν να εφαρμοστούν βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα και P.R.P.

Εάν αποτύχουν όλες οι ανωτέρω θεραπείες, τότε ενδείκνυται η αρθροπλαστική.

Αρθροπλαστική Ελάχιστης Επεμβατικότητας M.I.S.

Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης με ειδική πρόθεση. Αποκαθιστά τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και απαλλάσει τον ασθενή από τον πόνο, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Η πιο νέα και αποτελεσματική μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής είναι η Ελάχιστα Επεμβατική M.I.S. (Minimal Invasive Surgery), που προσφέρει σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους πολύ καλύτερο αποτέλεσμα  σε πολύ μικρότερο χρόνο.

Οι τομές είναι πολύ μικρότερες συγκριτικά με την κλασική αρθροπλαστική, με αποτέλεσμα να μην τραυματίζονται τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής της άρθρωσης και να ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος. Ο ασθενής βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφει στις δραστηριότητες του γρηγορότερα και με άμεση ανάκτηση της κινητικότητας της άρθρωσης ήδη από την ημέρα του χειρουργείου.

Η πρόθεση αντικατάστασης της φθαρμένης αρθρικής επιφάνειας αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού καθώς και από ένα πλαστικό (πολυαιθυλένιο) που παρεμβάλλεται, υλικά πολύ ανθεκτικά, με μακρά διάρκεια ζωής και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό. Τα τμήματα αυτής της τεχνητής άρθρωσης προσομοιάζουν στη φυσιολογική άρθρωση.

Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας, και να επιστρέψει στο σπίτι του  μετά από 1 ημέρα στην αρθροπλαστική του ώμου και μετά από 1-2 ημέρες στην αρθροπλαστική του ισχίου ή του γόνατοςπάντα ανάλογα με την κλινική του κατάσταση και το ιστορικό υγείας του.

Πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής M.I.S

  • Μικρότερη κάκωση των μαλακών μορίων
  • Αποφυγή τραυματισμού των μυών
  • Μικρότερες τομές και αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
  • Μικρότερη απώλεια αίματος-μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων
  • Άμεση κινητοποίηση μετά την επέμβαση
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τεχνικές Αρθροπλαστικής M.I.S

Διάφορες είναι οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας οι οποίες σε συνδυασμό με χρήση πρωτοκόλλων ταχείας αποκατάστασης (fast track) προσφέρουν καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα από τις παραδοσιακές τεχνικές.

Για την αρθροπλαστική του ισχίου, οι πιο συνήθεις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας  είναι η κλασική, η ΑMIS, η ALMIS, η mini posterior αλλά και άλλες, οι οποίες κυρίως διαφοροποιούνται στο σημείο προσπέλασης (πρόσθιες, προσθιοπλάγιες ή οπίσθιες προσπελάσεις). 

Στο γόνατο, μπορούν να πραγματοποιηθούν, επίσης με τεχνικές MIS, και ανάλογα με την έκταση της αρθρίτιδας, είτε Ολική Αρθροπλαστική όπου αντικαθίσταται όλη η κατεστραμμένη επιφάνεια της άρθρωσης με ειδική πρόθεση είτε Μονοδιαμερισματική (μερική) Αρθροπλαστική όπου  αντικαθίσταται μόνο το κατεστραμμένο τμήμα ενώ οι οι υγιείς χόνδρινες επιφάνειες του υπόλοιπου γόνατος παραμένουν ως έχουν.

Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί και εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική, που σχεδιάζεται σύμφωνα με την μοναδική ανατομία του κάθε ασθενούς (ειδικά κατασκευασμένοι μηριαίοι και κνημιαίοι οδηγοί).

Στον ώμοεκτός από την κλασική αρθροπλαστική, εφαρμόζεται και η πλέον σύγχρονη ανάστροφη (reverseολική αρθροπλαστική, που ενδείκνυται για  ασθενείς με ιδιαίτερα επιβαρυμένους ώμους όπου η αρθρίτιδα συνοδεύεται από μη διορθώσιμη ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου (αρθροπάθεια στροφικού πετάλου-rotator cuff arthropathy) καθώς επίσης και σε κάποιες μορφές καταγμάτων.

 Ρομποτικά υποβοηθούμενη Αρθροπλαστική με το σύστημα ΜΑΚΟ

Με το σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης ΜΑΚΟ μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις μερικής ή ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με μεγάλη ακρίβεια (χιλιοστού) και αποτέλεσμα που να προσομοιάζει απόλυτα στο ανθρώπινο γόνατο ή ισχίο.

Η τεχνολογία ΜΑΚΟ, με τη χρήση του ρομποτικού βραχίονα, βοηθάει το χειρουργό να κάνει την αρθροπλαστική με εξαιρετική ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.