Η πτώση στο χιόνι ή σε οποιοδήποτε παγωμένο ή ολισθηρό έδαφος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη, ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα απλό γλίστρημα μπορεί να καταλήξει σε κάταγμα.

Τι είναι το κάταγμα και πώς αντιμετωπίζεται;

Κάταγμα είναι το σπάσιμο του οστού συνήθως λόγω κάποιου τραυματισμού. Σπάνια, τα άτομα με μειωμένη οστική πυκνότητα (οστεοπόρωση)  μπορεί να παρουσιάσουν  αυτόματα κατάγματα δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια κάκωση, ενώ μετά από πτώση να υποστούν πιο εύκολα ένα κάταγμα.

Τα συμπτώματα του κατάγματος είναι ο πόνος, η παραμόρφωση, το πρήξιμο και η ευαισθησία στην περιοχή.

Για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει υποστεί κάταγμα, πρέπει να γίνει ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία κατά περίπτωση. Ο Ορθοπαιδικός είναι ο αρμόδιος ιατρός για τη διάγνωσή του.

Ένα  κάταγμα, σε γενικές γραμμές, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, ξεκούραση, αποφυγή άρσης βάρους, αποφόρτιση του άκρου, ακινητοποίηση με νάρθηκα ή με γύψο και  χορήγηση αναλγητικών. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί η χειρουργική αποκατάστασή του.

Τι είδους κάταγμα μπορεί να προκαλέσει μία πτώση στο χιόνι; Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο;

Το χιόνι και ο σχηματισμός παγετού καθιστά το έδαφος ιδιαιτέρως ολισθηρό και έτσι, οι πτώσεις είναι αναμενόμενες, ειδικά για τα ηλικιωμένα άτομα.

Όταν ένα άτομο γλιστρήσει και πέσει προς τα εμπρός, συνήθως για να προφυλαχθεί, χρησιμοποιεί (προτάσσει) τα χέρια και τα γόνατα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάταγμα στον καρπό, στον αγκώνα ή στον ώμο και στα γόνατα.

Όταν το άτομο πέσει προς τα πίσω, τότε είναι πιθανότερο να χτυπήσει στη λεκάνη, το ισχίο ή τη μέση του. Τα κατάγματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, ειδικά για τα άτομα άνω των 60 ετών και χρήζουν άμεσης νοσηλείας.

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί ένα κάταγμα από πτώση;

Μερικές συμβουλές για πρόληψη του κατάγματος σε χιόνι, πάγο ή βροχές:

  • Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις (ιδίως, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα)
  • Επιλέξτε να φοράτε όσο το δυνατόν πιο σταθερά παπούτσια, με αντιολισθητική σόλα
  • Να βαδίζετε αργά και προσεκτικά
  • Προτιμήστε να βαδίζετε σε χώμα (όχι λάσπη) ή γρασίδι αντί σε πλακάκι ή άσφαλτο
  • Απευθυνθείτε σε έναν Ορθοπαιδικό ή Ενδοκρινολόγο για έλεγχο της οστικής πυκνότητας και άλλων παραγόντων κινδύνου, ώστε να λάβετε την κατάλληλη αγωγή σε περίπτωση οστεοπόρωσης.

Φυσικά, αν συμβεί οτιδήποτε, να απευθυνθείτε άμεσα σε Ορθοπαιδικό χειρουργό ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.