Η ρήξη προσθίου χιαστού είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει το γόνατο και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι, ποιες είναι οι αιτίες της, τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει και τους τρόπους θεραπείας που είναι διαθέσιμοι για την αντιμετώπισή της.

Τι είναι ο πρόσθιος χιαστός;

Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας από τους τέσσερις κύριους συνδέσμους που σταθεροποιούν το γόνατο. Ενώνει το μηριαίο οστό με την κνήμη, εμποδίζει την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο και συμμετέχει στη στροφική σταθερότητα του γόνατος.

Αιτίες της ρήξης προσθίου χιαστού

Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της άθλησης αλλά όχι μόνο και μπορεί να συμβούν μετά από κάποιο άλμα, σε μια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, μετά από στροφικές κακώσεις ή μια πτώση.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αθλήτριες έχουν υψηλότερο ποσοστό ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συγκριτικά με τους άντρες αθλητές, σε κάποια αθλήματα. Ως πιθανά αίτια έχουν προταθεί η διαφορά στη φυσική κατάσταση, στην μυική ισχύ και στο νευρομυικό έλεγχο καθώς και ανατομικές διαφορές.

Συμπτώματα

Την ώρα του τραυματισμού πολλές φορές υπάρχει το αίσθημα ότι κάτι «σπάει» στο γόνατο. Στη συνέχεια, μπορεί να υπάρχει πόνος, πρήξιμο, δυσκολία στην κίνηση και αστάθεια.

Πιο αναλυτικά:

  • Αίσθημα «κρακ» τη στιγμή του τραυματισμού
  • Έντονος πόνος και πρήξιμο στο γόνατο το οποίο μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά τον τραυματισμό ή σταδιακά μέσα σε λίγες ώρες
  • Αίσθημα αστάθειας του γόνατος
  • Αδυναμία στο πόδι
  • Δυσκολία στη βάδιση ή τρέξιμο
  • Αίσθημα «κλειδώματος» του γόνατος

Θεραπεία

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος που έχει υποστεί ρήξη δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς χειρουργείο. Σε αντίθεση με άλλους συνδέσμους, έχει μικρή επουλωτική ή αναγεννητική ικανότητα, οπότε συνήθως η αστάθεια που προκαλείται στο γόνατο παραμένει και η λειτουργία του δεν αποκαθίσταται. Ασθενείς όμως μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλό επίπεδο δραστηριοτήτων και χωρίς συνοδές κακώσεις μπορούν να ακολουθήσουν συντηρητική αντιμετώπιση και να ανταποκριθούν αρκετά καλά.

Συντηρητική θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση στην οξεία φάση περιλαμβάνει:

  • Παγοθεραπεία
  • Περίδεση
  • Ανύψωση του σκέλους
  • Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Ανάπαυση, χρήση νάρθηκα έως και μερική φόρτιση με βακτηρίες

 

Στη συνέχεια, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

  • Φυσικοθεραπεία και ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο
  • Ασκήσεις για βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού
  • Ασκήσεις εύρους κίνησης

Χειρουργική θεραπεία

Νέοι ασθενείς και δραστήρια άτομα κάθε ηλικίας με συμπτώματα αστάθειας πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με την Αρθροσκόπηση γόνατος, ελάχιστα επεμβατική τεχνική, μέσω οπών λίγων μόλις χιλιοστών. Ο κομμένος πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αντικαθίσταται (συνδεσμοπλαστική) με μόσχευμα, συνήθως από τον ίδιο τον ασθενή.

Η επιλογή της αρθροσκοπικής τεχνικής, του μοσχεύματος που θα χρησιμοποιηθεί και της τεχνικής καθήλωσής (σταθεροποίησής) του πρέπει πάντα να εξατομικεύονται. Η πιο σύγχρονη αρθροσκοπική τεχνική είναι η “All Inside” που παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κλασικές  τεχνικές.

Εν κατακλείδι, η ρήξη προσθίου χιαστού είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση προσοχή και αντιμετώπιση. Μέσω σωστής διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας, οι ασθενείς μπορούν να ανακάμψουν και να επαναφέρουν τη λειτουργικότητα του γόνατός τους.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ορθοπαιδικό ιατρό για την καλύτερη δυνατή φροντίδα και ανάρρωση! Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναστάσιος Δεληγεώργης διαθέτει έτη εμπειρίας αλλά και εξειδίκευση στη χειρουργική του  γόνατος.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί του και αντιμετωπίστε το πρόβλημά σας με την ασφάλεια και την αξιοπιστία ενός ειδικού!