Ερυθρού Σταυρού 5, Μαρούσι
Βασιλίσσης Σοφίας 122, Αμπελόκηποι

Η υπεροχή του ψηφιακού πλοηγού στις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου

Home » Η υπεροχή του ψηφιακού πλοηγού στις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου

Η υπεροχή του ψηφιακού πλοηγού στις αρθροπλαστικές  γόνατος και ισχίου  

Αρθροπλαστική με πλοηγό

Η εφαρμογή τεχνικών ψηφιακής πλοήγησης (computer navigation) με τη χρήση πλοηγών-navigator προσφέρουν στην Aρθροπλαστική απόλυτη ακρίβεια, ελάχιστη επεμβατικότητα και πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Παράλληλα, συμβάλλουν στην  ελαχιστοποίηση της νοσηλείας, συνήθως διάρκειας 1 ημέρας (αντί 3-4 ημερών) και στην ταχύτατη αποκατάσταση (fast-track) του ασθενούς.

Τι ειναι η αρθροπλαστική και τι ο πλοηγός;

Στην αρθροπλαστική αντικαθίσταται η κατεστραμμένη  επιφάνεια μίας μεγάλης άρθρωσης (ώμου, ισχίου, γόνατος) από αρθρίτιδα (συνήθως, σε άτομα >60 ετών) ή τραυματικά αίτια, με μία τεχνητή (μεταλλική, πλαστική ή κεραμική) επιφάνεια που εκτελεί όλες τις κινήσεις μιας φυσικής άρθρωσης και σταματάει τον πόνο του ασθενούς.

Ο πλοηγός ειναι ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό σύστημα το οποίο κατά τη διάρκεια της αρθροπλαστικής προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια, σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας για τον ασθενή. Συμβάλλει σημαντικά τόσο στον προεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης με βάση τρισδιάστατες εικόνες αξονικής τομογραφίας (CT) όσο και σε κάθε βήμα της επέμβασης, παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες μέσω γραφικών και κειμένου.

Αρθροπλαστική με πλοηγό: Ποια τα οφέλη για τον ασθενή 

Παλιότερα, όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις, προεγχειρητικά και διεγχειρητικά, γίνονταν κατά προσέγγιση με μηχανικούς οδηγούς. Σήμερα όμως, η χρήση εξελιγμένων πλοηγών όπως ο Navio επιτρέπουν στον κατάλληλα εκπαιδευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό να προβεί στις απαραίτητες μετρήσεις της άρθρωσης του ισχίου ή του γονατος με ακρίβεια και με εξαιρετική λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η τοποθέτηση της νέας άρθρωσης στην πιο κατάλληλη θέση, για τον κάθε ασθενή.

Όλη αυτή η ακρίβεια στην προετοιμασία και στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτούνται μόνο ελάχιστες και μικρές τομές (ελάχιστη επεμβατικότητα), να μειώνονται σημαντικά ο μετεγχειρητικός πόνος και η πιθανότητα επιπλοκών, να επιταχύνεται η αποκατάσταση και να καθίσταται δυνατή η μακρόχρονια επιβίωση του προσθετικού υλικού.

Στην αρθροπλαστική ισχίου, ο πλοηγός παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα ακριβούς υπολογισμού του μήκους του χειρουργούμενου σκέλους ώστε να διασφαλίζεται ο ισοσκελισμός του ασθενούς (να μην έχει διαφορά το μήκος του χειρουργημένου σκέλους σε σχέση με το αρχικό). Αυτό βελτιώνει κατά πολύ τη μετεγχειρητική λειτουργικότητα του χειρουργημένου ισχίου αφού δεν επιβαρύνεται το άλλο σκέλος και δεν κουτσαίνει.

Αρθροπλαστική με πλοηγό: Πλεονεκτήματα

  • Mικρότερη νοσηλεία (συνήθως, 1 ημέρας)
  • Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Άμεση κινητοποίηση (μόλις «ξυπνήσει» απο την αναισθησία ο ασθενής)
  • Ταχύτερη αποκατάσταση
  • Καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος

Για την αρθροπλαστική ισχίου

  • Σωστή ευθυγράμμιση της κοτύλης (τμήμα υποδοχής της άρθρωσης ισχίου)
  • Τοποθέτηση εμφυτεύματος με εξαιρετική ακρίβεια ώστε να έχει τον σωστό προσανατολισμό
  • Διασφάλιση του ισοσκελισμού του ασθενούς (να μη διαφέρει το μήκος των ισχίων)

Καλέστε μας

Στείλτε μας email