Η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος (MIS-Μinimally Ιnvasive Surgery) είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής, που προσφέρει συγκριτικά με τις παραδοσιακές τεχνικές πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε πολύ μικρότερο χρόνο. Αποκαθιστά πλήρως τη λειτουργικότητα του γόνατος και απαλλάσει τον ασθενή από τον πόνο, επιτρέποντάς του να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος ;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση αντικατάστασης της κατεστραμμένης από την αρθρίτιδα άρθρωσης του γόνατος με μία ειδική πρόθεση (νέα άρθρωση) από κράμα μετάλλων και πολυαιθυλένιο (πλαστικό).

Ενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένη και χρόνια αρθρίτιδα γόνατος οποιασδήποτε μορφής (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική), αφού προηγουμένως έχουν αποτύχει οι όποιες συντηρητικές θεραπείες, όπως φαρμακευτική αγωγή, ενδαρθρικές ενέσεις, φυσιοθεραπεία κ.ά.

Πώς γίνεται η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Η προσπέλαση του γόνατος γίνεται μέσω πολύ μικρότερης τομής σε αντίθεση με την κλασική αρθροπλαστική. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο αισθητικά αλλά κυρίως λειτουργικά. Με τη μικρότερη τομή δεν τραυματίζονται τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής του γόνατος και δεν τέμνεται ο τετρακέφαλος.

O τετρακέφαλος μυς και o τένοντας είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία του γόνατος και η αποφυγή του τραυματισμού του ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της MIS αρθροπλαστικής γόνατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο με άμεση ανάκτηση της κάμψης και έκτασης του γόνατος και να επιστρέφει στις δραστηριότητές του γρηγορότερα.

Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας και να επιστρέψει στο σπίτι του 1-2 ημέρες μετά.

Πλεονεκτήματα της Ελάχιστα Επεμβατικής Αρθροπλαστικής Γόνατος 

  • Αποφυγή τραυματισμού των μυών και των τενόντων
  • Μικρότερη κάκωση των μαλακών μορίων
  • Μικρότερες τομές και αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεως
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (1-2 ημέρες ενώ με την παραδοσιακή τεχνική 4-6 ημέρες)
  • Άμεση κινητοποίηση λίγες ώρες μετά την επέμβαση
  • Tαχύτερη αποκατάσταση και επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες

 Η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική Γόνατος Βήμα προς Βήμα

Αρχικά, γίνεται μια επιμήκης μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και προετοιμάζεται το οστό: οι κατεστραμμένες χόνδρινες επιφάνειες αφαιρούνται από την κνήμη καθώς και το μηριαίο, μαζί με ένα μικρό τμήμα οστού. Στη συνέχεια, τοποθετούνται τα εμφυτεύματα: ο κατεστραμμένος χόνδρος και το οστό που έχουν αφαιρεθεί, αντικαθίστανται από μεταλλικά εμφυτεύματα. Τέλος, τοποθετείται ένα πλαστικό ένθετο από πολυαιθυλένιο ανάμεσα στα εμφυτεύματα και δημιουργείται μια λεία και ολισθηρή επιφάνεια.

Η πρόθεση που χρησιμοποιείται αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού που αντικαθιστούν τις αρθρικές επιφάνειες και από πολυαιθυλένιο που παρεμβάλλεται, υλικά πολύ ανθεκτικά με μακρά διάρκεια ζωής και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό. Τα τμήματα αυτής της τεχνητής άρθρωσης προσομοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του γόνατος.

Η Ελάχιστα Επεμβατική Αρθροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση ειδικών εξατομικευμένων εμφυτευμάτων (Εξατομικευμένη Αρθροπλαστική)που σχεδιάζονται σύμφωνα με την ανατομία του γόνατος του κάθε ασθενούς, με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας και τρισδιάστατων εικόνων αξονικής τομογραφίας.

Αναστάσιος Δεληγεώργης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Aθλητίατρος