Τι είναι η μονοδιαμερισματική (μερική) αρθροπλαστική γόνατος;

Μονοδιαμερισματική (μερική) αρθροπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία αντικαθίσταται μόνο το πάσχον από την αρθρίτιδα τμήμα του γόνατος με ένα τεχνητό εμφύτευμα, διατηρώντας το υγιές τμήμα του απολύτως ανέπαφο.

Έτσι, αποκαθίσταται η κινηματική της άρθρωσης του γόνατος γρήγορα και χωρίς πόνο.

Τι είναι η αρθρίτιδα γόνατος;

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των  δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των αρθρικών χόνδρων των μηνίσκων και των υποχόνδριων οστών. Το γόνατο αποτελείται από τρία (3) διαμερίσματα: το έσω, το έξω και το επιγονατιδομηριαίο διαμέρισμα.

Παραδοσιακά η θεραπεία για την αρθρίτιδα του γόνατος ανεξαρτήτως του αν αφορούσε μόνο ένα τμήμα της άρθρωσης ή περισσότερα, ήταν η ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση όλων των αρθρικών επιφανειών με συνέπεια να θυσιάζεται ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος και μερικές φορές και ο οπίσθιος.

Σήμερα όμως, στις περιπτώσεις που η αρθρίτιδα περιορίζεται σε ένα ή σε δύο από τα τρία διαμερίσματα του γόνατος, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε αντικατάσταση μόνο των φθαρμένων τμημάτων, διατηρώντας ακέραιο τον χόνδρο και χωρίς να κοπεί ο πρόσθιος ή και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φυσιολογική μηχανική και κίνηση του γόνατος.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες οι προεγχειρητικές διαδικασίες; 

Σημαντικό είναι να γίνει προσεκτική επιλογή των ασθενών που μπορούν να υποβληθούν σε μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική.

Ιστορικό: Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό που θα αφορά τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς αλλά και τα ειδικότερα συμπτώματα που αφορούν το πάσχον γόνατο.

Κλινική εξέταση: Στη συνέχεια, θα εξετάσει τον ασθενή προσεκτικά προκειμένου να εντοπίσει αν ο πόνος προέρχεται από ένα μέρος του γόνατος ή περισσότερα, θα ελέγξει το εύρος κίνησης της άρθρωσης και τη σταθερότητα των συνδέσμων.

Απεικονιστικός έλεγχος: Ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ειδικές ακτινογραφίες προκειμένου να εκτιμηθεί η έκταση της βλάβης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητος ο περαιτέρω έλεγχος με μαγνητική τομογραφία.

Πως γίνεται το χειρουργείο;

Το χειρουργείο γίνεται με μια μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Ο Χειρουργός θα επισκοπήσει την άρθρωση για να επιβεβαιώσει ότι η αρθρίτιδα αφορά μόνο ένα τμήμα αυτής και ότι οι σύνδεσμοι είναι ακέραιοι.

Στη συνέχεια, θα αφαιρέσει μόνο το πάσχον οστό και το χόνδρο προετοιμάζοντας το χώρο για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Οι σύνδεσμοι του γόνατος διατηρούνται ακέραιοι σε αντίθεση με την ολική αρθροπλαστική.

Τυπικά οι πάσχουσες επιφάνειες αντικαθίστανται από μεταλλικά τμήματα τα οποία  συγκρατούνται στο οστό με ειδικό βιολογικό τσιμέντο. Ανάμεσα στα μεταλλικά τμήματα τοποθετείται ένα ισχυρό πλαστικό εμφύτευμα (από πολυαιθυλένιο), προκειμένου να είναι ομαλή η κίνηση. Τα υλικά αυτά είναι πολύ ανθεκτικά με μακρά διάρκεια ζωής, απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό.

Τέλος, γίνεται σύγκλειση του τραύματος.

Μετεγχειρητικά

Μετά το τέλος του χειρουργείου ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιο του και αρχίζει άμεσα η κινητοποίηση του γόνατος.

Ο ασθενής συνήθως μένει στο νοσοκομείο μόνο (1) μία ημέρα, ενώ θα μπορεί να φορτίσει το πόδι του άμεσα μετεγχειρητικά. Για τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ένα ζευγάρι πατερίτσες μέχρι να νοιώσει ασφαλής για να κινητοποιηθεί χωρίς αυτές.

Ένας φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει στην κινητοποίηση και θα δώσει οδηγίες για ασκήσεις εύρους κίνησης και ενδυνάμωσης.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια τα πλεονεκτήματα μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος;

Σε σύγκριση με την Ολική Αρθροπλαστική

  • Μικρότερη τομή
  • Μικρότερος τραυματισμός των μαλακών μορίων
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ελαχιστοποίηση των επιπλοκών
  • Μικρότερη νοσηλεία (1 ημέρα)
  • Άμεση κινητοποίηση
  • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Επειδή ο χόνδρος και οι σύνδεσμοι στο υπόλοιπο υγιές γόνατο παραμένουν ακέραιοι, η κίνηση της άρθρωσης μετεγχειρητικά προσομοιάζει στη φυσιολογική κίνηση του γόνατος

Υπάρχουν επιπλοκές κατά την επέμβαση; 

Η προσεκτική επιλογή των ασθενών, ο προσεκτικός προγχειρητικός έλεγχος και σχεδιασμός καθώς και ο μειωμένος χειρουργικός χρόνος μειώνουν στο ελάχιστο τις επιπλοκές.  Σπάνια επιπλοκή είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.