Ερυθρού Σταυρού 5, Μαρούσι
Βασιλίσσης Σοφίας 122, Αμπελόκηποι

Πρωτόκολλα Fast –Track στην Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος

Home » Πρωτόκολλα Fast –Track στην Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος

Πρωτόκολλα Fast –Track στην Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος

Η εφαρμογή των Πρωτoκόλλων Ταχείας Αποκατάστασης (Fast-Track) στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών προσφέρει θεαματικά καλύτερο αποτέλεσμα και γρηγορότερη αποκατάσταση από τις παραδοσιακές τεχνικές.

Tα Πρωτόκολλα Fast-Track περιλαμβάνουν τη χρήση των νεότερων τεχνικών Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Μinimally Ιnvasive Surgery – MIS), ειδικών αναισθησιολογικών τεχνικών και ειδικών μετεγχειρητικών πρακτικών νοσηλείας/φροντίδας. Προσφέρουν κυρίως τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης (λίγες ώρες μετά την επέμβαση), τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και την ελαχιστοποίηση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο σε 1-2 ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα:

Tα Πρωτόκολλα Fast-Track εφαρμόζονται στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, που ενδείκνυνται σε ασθενείς με προχωρημένη και χρόνια αρθρίτιδα οποιασδήποτε μορφής (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική) αφού προηγουμένως έχουν αποτύχει οι όποιες συντηρητικές θεραπείες. Με την αρθροπλαστική, αντικαθίσταται η κατεστραμμένη επιφάνεια του γόνατος/ισχίου με ειδική πρόθεση, αποκαθιστώντας έτσι τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και απαλλάσσοντας τον ασθενή από τον πόνο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η εφαρμογή των τεχνικών Ελάχιστης Επεμβατικότητας-MIS προσφέρουν μέσω της πολύ μικρότερης τομής (η μισή σε σχέση με την κλασική) ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των ιστών-μυών, μείωση  της απώλειας αίματος και του μετεγχειρητικού πόνου. Στην περίπτωση χρήσης ρομποτικής τεχνολογίας, η αρθροπλαστική χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σύμφωνα με τον προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Παράλληλα, οι ειδικές αναισθησιολογικές τεχνικές (πρωτόκολλα) επιτρέπουν την ταχύτερη αφύπνιση του ασθενούς και μειώνουν το μετεγχειρητικό πόνο που πλέον είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος με τη λήψη απλών παυσίπονων.

Ο ασθενής κινητοποιείται με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή και σύμφωνα με τις οδηγίες του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού, λίγες ώρες μόνο μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας, και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από 1-2 ημέρες. Σημειώνεται ότι η διάρκεια νοσηλείας εξαρτάται από την προεγχειρητική εκτίμηση, το ιστορικό της υγείας και την κλινική κατάσταση του ασθενούς με γνώμονα πάντα την ασφάλειά του.

Με την εφαρμογή των Πρωτοκόλλων Fast-Track, οι όποιες επιπλοκές συναντούνται στις συμβατικές αρθροπλαστικές ελαχιστοποιούνται. Για παράδειγμα, επιπλοκές όπως η αιμορραγία και η ανάγκη για μετάγγιση, οι θρομβώσεις και οι κατακλίσεις λόγω ακινησίας, μειώνονται σημαντικά ή εξαλείφονται.

Η άμεση έναρξη προγράμματος φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης αποτελεί απαραίτητο τμήμα της ανάρρωσης και συμβάλλει στην ταχύτερη επαναφορά του ασθενούς στις καθημερινές του  δραστηριότητες.

Πρωτοκόλλα Fast Track και Οφέλη για τον ασθενή

  • Αποφυγή του τραυματισμού των ιστών
  • Μικρότερες τομές και αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών
  • Μικρότερη απώλεια αίματος-μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων
  • Άμεση κινητοποίηση (λίγες ώρες μετά το χειρουργείο)
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών
  • Αποφυγή μετεγχειρητικών περιορισμών (μαξιλάρι απαγωγής, ανυψωτικό λεκάνης κ.ά.)
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (σε 1-2 ημέρες)
  • Προληπτική χρήση των βακτηριών (πατερίτσες) μέχρι να αισθανθεί ο ασθενής ασφαλής
  • Ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες

Καλέστε μας

Στείλτε μας email