Ρήξη Χόνδρου Γόνατος: Τι είναι;

Ρήξη Χόνδρου ΓόνατοςΗ ρήξη χόνδρου γόνατος είναι μια συχνή αιτία πόνου στο γόνατο που προκαλεί δυσχέρεια ή και πόνο στη βάδιση.

Ο αρθρικός χόνδρος του γόνατος μπορεί να υποστεί βλάβη από κάποιο τραυματισμό ή να παρουσιάσει μια φυσιολογική εκφυλιστική φθορά λόγω ηλικίας. Οι Χόνδρινες Βλάβες (όπως η σύνθλιψη ή και η απόσπαση ενός τμήματος του αρθρικού χόνδρου) είναι συχνά αποτέλεσμα έντονων αθλητικών δραστηριοτήτων.

Συχνότερα, τραυματίζεται η άρθρωση του γόνατος αλλά μπορεί και οποιαδήποτε άλλη άρθρωση όπως της ποδοκνημικής (αστραγάλου), του ισχίου, του ώμου, του αγκώνα.

Ανατομία

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από το περιφερικό τμήμα του μηριαίου οστού, το κεντρικό της κνήμης και την επιγονατίδα. Τα τμήματα των οστών αυτών που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση καλύπτονται από ένα λείο, άσπρο, μαλακό ιστό, τον αρθρικό χόνδρο (ή υαλοειδή  χόνδρο), ο οποίος τους επιτρέπει να ολισθαίνουν, συντελώντας στην ομαλή κίνηση και στην απορρόφηση των κραδασμών.

 

Ρήξη Χόνδρου Γόνατος

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα στη ρήξη χόνδρου γόνατος;

Όταν ο χόνδρος του γονάτου υποστεί μια βλάβη, τότε η άρθρωση παύει να λειτουργεί ομαλά και  μπορεί να πονάει κατά την κίνηση, να παρουσιάζει ύδραρθρο (συλλογή αυξημένου αντιδραστικού υγρού), οίδημα (πρήξιμο) και να έχει μηχανικά ενοχλήματα όπως εμπλοκή της άρθρωσης ή κριγμό (λόγω κάποιου ελεύθερου σώματος). Εάν η βλάβη δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα), δηλαδή σε πλήρη καταστροφή της άρθρωσης.

Πως γίνεται η διάγνωση της ρήξης χόνδρου γόνατος;

Η διάγνωση θα γίνει από το ιστορικό της κάκωσης, τη συμπτωματολογία, την κλινική εξέταση και το αποτέλεσμα της μαγνητικής τομογραφίας.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την ρήξη χόνδρου γόνατος;

Ο αρθρικός χόνδρος στερείται αιμάτωσης (δεν έχει αιμοφόρα αγγεία)  και γι’ αυτό, ο οργανισμός  δεν μπορεί να επουλώσει μία  βλάβη του, δημιουργώντας νέο, φυσιολογικό υαλώδη χόνδρο. Η επιστήμη έχει εξελίξει διάφορες τεχνικές προκειμένου να βοηθήσει στην πληρέστερη αποκατάσταση του χόνδρου και να καθυστερήσει την εξέλιξη μιας ενδεχόμενης αρθρίτιδας.

Η αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών πρέπει να είναι εξατομικευμένη λόγω της ιδιαιτερότητας της πάθησης. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός  θα πρέπει να λάβει υπόψη του την ηλικία του ασθενούς, τις καθημερινές του απαιτήσεις, τη γενική κατάσταση υγείας του, την εντόπιση, την αιτία και το μέγεθος της χόνδρινης βλάβης καθώς και τις τυχόν συνυπάρχουσες βλάβες της άρθρωσης.

Οι σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης των χόνδρινων βλαβών έχουν σκοπό να διεγείρουν την παραγωγή νέου χόνδρινου ιστού. Ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση των βλαβών εφαρμόζονται εξειδικευμένες αρθροσκοπικές τεχνικές σε συνδυασμό με βιολογικές θεραπείες και τη χρήση ειδικών μεμβρανών.

Εξειδικευμένες Αρθροσκοπικές Τεχνικές 

  • Νεαροποίηση της χόνδρινης βλάβης δηλαδή αφαίρεση μόνο της κατεστραμμένης/φθαρμένης περιοχής μέχρι τα υγιή όρια του χόνδρου
  • Εφαρμογή μικροτρυπανισμών ή νανοκαταγμάτων, κυρίως σε μικρής ή μέτριας έκτασης χόνδρινες βλάβες, που διεγείρουν την ανάπτυξη/διάχυση κυττάρων με σκοπό την παραγωγή νέου χόνδρου
  • Χρήση ειδικής μεμβράνης κολλαγόνου συνδυαστικά με χρήση μικροτρυπανισμών ή νανοκαταγμάτων, κυρίως σε μεγαλύτερης έκτασης βλάβες. Η μεμβράνη τοποθετείται και προσκολλάται πάνω στο χόνδρινο έλλειμμα, μονώνοντάς το, έτσι ώστε τα κύτταρα που ελευθερώνονται, να μην διαχέονται (χάνονται) αλλά να  δημιουργούν  νέο  χόνδρινο ιστό.
  • Mεταμόσχευση αυτόλογων (του ίδιου του ασθενούς) βλαστοκυττάρων ή χονδροκυττάρων με ή χωρίς τη χρήση μεμβράνης κολλαγόνου, σε μεγάλες χόνδρινες βλάβες. Τα βλαστοκύτταρα απομονώνονται από το μυελό των οστών ή από το λιπώδη ιστό με ειδική επεξεργασία ή μετά από καλλιέργεια και στη συνέχεια, εμποτίζουν μια ειδική μεμβράνη η οποία τοποθετείται στη βλάβη με σκοπό τη δημιουργία νέου χόνδρου
  • Mεταμόσχευση αυτόλογων οστεοχόνδρινων κυλίνδρων (Mosaicplasty) από άλλες υγιείς περιοχές, στην πάσχουσα. Ενδείκνυται σε μικρές και μέτριες σε έκταση χόνδρινες και οστεοχόνδρινες  βλάβες.
  • Μεταμόσχευση μεγάλων χόνδρινων και οστεοχόνδρινων αλλομοσχεύματων  

 Νέες Βιολογικές τεχνικές

Αποκατάσταση

Ένα καλό πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπείες, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας και κινησιοθεραπεία είναι απαραίτητο για να επανέλθει ο ασθενής στις προηγούμενες δραστηριότητές του.