Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ): Τι είναι;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι συχνή αιτία μουδιάσματος και πόνου στο χέρι και τα δάκτυλα. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άντρες.

Ανατομία

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός σωληνωτός σχηματισμός στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού, ο οποίος αφορίζεται από κάτω και στα πλάγια από τα οστά του καρπού  και από πάνω από ένα σκληρό συνδετικό ιστό τον εγκάρσιο σύνδεσμο.

Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα στην παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσο και του μισού παράμεσου αλλά νευρώνει και τους μυς του θέναρος, δηλαδή τους μύς που βρίσκονται στην παλάμη και κινούν τον αντίχειρα.

Ποια έιναι τα αίτια συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται όταν οι ιστοί γύρω από τους τένοντες μέσα στο κανάλι εμφανίσουν οίδημα που έχει ως αποτέλεσμα την πίεση του μέσου νεύρου. Οι ιστοί αυτοί- έλυτρα- περιβάλουν τους τένοντες και τους λιπαίνουν διευκολύνοντας την ολίσθηση και άρα την κάμψη των δακτύλων. Όταν όμως παρουσιάσουν οίδημα το κανάλι στενεύει και το νεύρο πιέζεται.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν στην εμφάνιση του συνδρόμου:

 • Συγγενής στενός καρπιαίος σωλήνας, με πιθανή κληρονομικότητα
 • Η χρόνια χειρονακτική εργασία
 • Ορμονικές διαταραχές της εγκυμοσύνης
 • Η ηλικία, συνήθως προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
 • Παθολογικές καταστάσεις , όπως σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυροειδοπάθεια
 • Πρόσφατος τραυματισμός στο χέρι ή τον καρπό και ιδιαιτέρα κατάγματα του περιφερικού τμήματος του αντιβραχίου

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως δεν υπάρχει εμφανής αιτία.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι συμπτώματα έχει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι:

 • Μουδιάσματα και πόνος στο χέρι που συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα. Τα μουδιάσματα αφορούν συνήθως τον αντίχειρα, το δείκτη, τον μέσο και τον μισό παράμεσο δάκτυλο. Πολλοί ασθενείς ξυπνάνε τη νύχτα και τινάζουν το χέρι τους προκειμένου να απαλλαγούν από τα συμπτώματα
 • Περίεργη αίσθηση και πόνος που αντανακλάται κεντρικά προς το αντιβράχιο και τον ώμο
 • Αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στα δάκτυλα
 • Σπανιότερα και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αδυναμία στο χέρι με αποτέλεσμα να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι ή να υπάρχει δυσκολία σε λεπτές κινήσεις όπως το κούμπωμα των κουμπιών του πουκαμίσου. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι εμφανής η ατροφία του θέναρος (στη βάση του αντίχειρα).

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν σταδιακά.  Συνήθως είναι χειρότερα το βράδυ και αφυπνίζουν τον πάσχοντα. Στη διάρκεια της ημέρας, τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται στην οδήγηση, στο διάβασμα ενός βιβλίου ή  στο κράτημα ενός αντικειμένου, όπως το τηλέφωνο. Το τίναγμα του χεριού συχνά μαλακώνει τα συμπτώματα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Την υποψία του ΣΚΣ τη βάζει το ιστορικό του ασθενούς.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο της αισθητικότητας του χεριού και έλεγχο της μυϊκής ισχύος. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες κλινικές δοκιμασίες που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τα συμπτώματα του ασθενούς.

Παρακλινικές εξετάσεις:

Το Ηλεκτρομυογράφημα θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση ελέγχοντας την ηλεκτρική αγωγιμότητα των νεύρων του χεριού.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το ΣΚΣ θα επιδεινώνεται σταδιακά εφόσον δεν αντιμετωπισθεί.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Αν διαγνωστεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως,  το ΣΚΣ μπορεί να υποχωρήσει χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση.

Αν είναι γνωστή η αιτία που προκάλεσε το σύνδρομο, όπως κάποια χειρονακτική δραστηριότητα, τότε σταματώντας την ή τροποποιώντας την εγκαίρως, μπορεί να  αρκεί για να σταματήσει η εξέλιξη και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Αν επιμένει, τότε μπορεί να τοποθετηθεί κάποιος νάρθηκας κυρίως τη νύχτα και στις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Αν παρόλα αυτά τα συμπτώματα επιμένουν, τότε μπορεί να γίνει τοπικά έγχυση κορτιζόνης.

Χειρουργική Θεραπεία

Στις περιπτώσεις εκείνες που έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία ή στις πιο προχωρημένες, ειδικά αυτές που έχουν και μυϊκή αδυναμία, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Χειρουργική τεχνική. Το χειρουργείο περιλαμβάνει διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου και απελευθέρωση του μέσου νεύρου με μία μικρή τομή λίγων εκατοστών στο μέσο της παλάμης πάνω από τον καρπιαίο σωλήνα. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και διαρκεί 10-15 λεπτά. Ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και εξέρχεται από την κλινική μετά το χειρουργείο.

Αρθροσκοπική Τεχνική. Κατά την αρθροσκοπική τεχνική δεν γίνεται τομή στην παλάμη αλλά μια τομή 1-2 εκ κεντρικότερα του καρπού με τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός με μία μικροσκοπική κάμερα βλέπει σε μια οθόνη τον εγκάρσιο σύνδεσμο και με ένα ειδικό μικροσκοπικό μαχαιρίδιο ανοίγει το σύνδεσμο απελευθερώνοντας το νεύρο από μέσα. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 5-10 λεπτά.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής μεθόδου είναι:

 • Λιγότερος πόνος
 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Άμεση χρήση του χεριού μετά το χειρουργείο.
 • Απουσία ουλών στην παλάμη

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πάντως είναι το ίδιο καλά και στις δύο τεχνικές.

Ποια είναι τα στάδια ανάρρωσης για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Συνήθως μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα έχει το χέρι του δεμένο με επίδεσμο και θα φέρει μια ανάρτηση προκειμένου να μην πρηστεί.  Η κίνηση των δακτύλων γίνεται άμεσα και θα βοηθήσει επίσης στην αποφυγή του οιδήματος.

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 2 εβδομάδες περίπου.

Συνήθως ο πόνος και τα μουδιάσματα φεύγουν πολύ γρήγορα μετά το χειρουργείο, αλλά η αδυναμία μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εξαρτάται από το πόσο καιρό και πόσο πολύ ήταν πιεσμένο το νεύρο.

Οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται σχεδόν αμέσως μετά το χειρουργείο με αποφυγή των πιο βαριών εργασιών.

Η οδήγηση συνήθως είναι δυνατή σύντομα μετά το χειρουργείο μόλις ο ασθενής νιώσει άνετα. Η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από το είδος της εργασίας και το είδος της επέμβασης (αρθροσκοπικό ή ανοιχτό). Συνήθως 10 ημέρες (στο αρθροσκοπικό), μέχρι 3 εβδομάδες είναι αρκετές με εξαίρεση τις βαριές χειρονακτικές που μπορεί να χρειαστούν λίγο παραπάνω.

Επιπλοκές. Αν και οι επιπλοκές του χειρουργείου για το ΣΚΣ είναι σπάνιες, οι πιο συχνές από αυτές είναι:

 • Αιμάτωμα
 • Μόλυνση
 • Βλάβη του νεύρου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθλητίατρος Αναστάσιος Δεληγεώργης θα σας δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες – συμβουλές. Κλείστε τώρα ραντεβού!