Τι είναι η αρθροπλαστική ώμου;

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα (προθέματα). Υπάρχουν τρία (3) είδη αρθροπλαστικής ώμου, η ολική αρθροπλαστική, η ανάστροφη και η ημιαρθροπλαστική. Η Ολική αρθροπλαστική είναι η αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης του ώμου με εμφύτευμα.

Στην επέμβαση αυτή, υποβάλλονται οι ασθενείς (συνήθως, άτομα >60 ετών) που έχουν προχωρημένη αρθρίτιδα κι έχουν προηγουμένως εξαντλήσει τα συντηρητικά μέσα θεραπείας (φυσικoθεραπείες, φαρμακευτική αγωγή, ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού, PRPβλαστοκύτταρα, ανάπαυση).

Σκοπός της αρθροπλαστικής ώμου είναι να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο, να ανακτήσει το εύρος της κίνησής του και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής του.

Πότε ενδείκνυται η Αρθοπλαστική Ώμου;

Υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεονέκρωση και η μετατραυματική αρθρίτιδα (από σοβαρό τραυματισμό) που προκαλούν φθορά στον αρθρικό χόνδρο και επηρεάζουν τη λειτουργία της άρθρωσης. Τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία (δυσχέρεια στις κινήσεις).

Όταν η αρθρίτιδα είναι προχωρημένη, δηλαδή όταν ο ασθενής έχει συνήθως μόνιμο πόνο, ακόμα και τη νύχτα, και με δυσκολία μπορεί να πραγματοποιήσει βασικές καθημερινές δραστηριότητες, και όταν η συντηρητική θεραπεία δεν προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε ενδείκνυται να υποβληθεί σε  αρθροπλαστική ώμου.

Από τι αποτελείται η τεχνητή άρθρωση;

Η πρόθεση που χρησιμοποιείται  αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού  που αντικαθιστούν τις αρθρικές επιφάνειες και ενός πλαστικού (πολυαιθυλενίου) που  αντικαθιστά την ωμογλήνη. Προκειται για υλικά εξελιγμένα, πολύ ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό που λειτουργούν σαν μία φυσιολογική άρθρωση.

Πώς γίνεται η Ολική Αρθροπλαστική Ώμου Ελάχιστης Επεμβατικότητας;

Κατά την ολική αρθροπλαστική ώμου  με τη μέθοδο της Eλάχιστης Eπεμβατικότητας (Minimally Invasive Surgery-MIS), γίνεται μια μικρή επιμήκης τομή στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου. Η κατεστραμμένη επιφάνεια εντοπίζεται, αφαιρείται και αντικαθίσταται απο την ειδική πρόθεση. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μικροί στυλοί ή και να μη χρησιμοποιηθούν καθόλου, συνήθως σε νέα άτομα με στόχο την όσο δυνατόν μικρότερη οστική απώλεια.

Η επέμβαση είναι ελάχιστα παρεμβατική διότι σε αντίθεση με την κλασσική μέθοδo δεν τραυματίζει (ούτε κόβει) τους μύες -τένοντες  που είναι πολύ σημαντικοί για τη λειτουργία του ώμου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση των ιστών, την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, την μικρότερη απώλεια αίματος και την ταχύτερη αποκατάσταση. 

Η νέα αυτή τεχνική σε συνδυασμό με τη χρήση πρωτοκόλλων ταχείας αποκατάστασης (fast track) προσφέρει άμεση κινητοποίηση της χειρουργημένης άρθρωσης, μικρότερο χρονο νοσηλείας καθώς και ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο στην καθημερινότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές (ανοιχτές) τεχνικές.

 Ποια είναι τα Πλεονεκτήματα της Αρθροπλαστικής Ώμου Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS);

  • Αποφυγή τραυματισμού των μυών, μικρότερες τομές
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
  • Μικρότερη απώλεια αίματος-μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων
  • Άμεση κινητοποίηση του χειρουργημένου ώμου μετά την επέμβαση
  • Μειωμένος μετεγχειρητικος πόνος
  • Ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές    δραστηριότητες.

Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση του ασθενούς μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει το χέρι του άμεσα μετά το χειρουργείο, στα όρια του πόνου (δηλ. στο σημείο που δεν του προκαλεί πόνο) και να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από 1-2 ημέρες, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την κλινική του κατάσταση και το ιατρικό ιστορικό του. Μετεγχειρητικά, τις πρώτες μέρες συστήνεται η χρήση ειδικού νάρθηκα ώμου καθώς και η εκτέλεση απλών καθημερινών ασκήσεων κινητοποίησης του χεριού που μπορούν να  τον ανακουφίσουν.

Η δυσκαμψία και ο πόνος που ένιωθε πριν την επέμβαση παύει να υφίσταται, συνήθως από τις πρώτες εβδομάδες αποκατάστασης, ενώ στη συνέχεια, ο ασθενής ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπευτή προκειμένου να αποκατασταθεί η κίνηση του ώμου, η σταθερότητά του και η μυϊκή ενδυνάμωσή του.