Ερυθρού Σταυρού 5, Μαρούσι
Βασιλίσσης Σοφίας 122, Αμπελόκηποι

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

Home » Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος με το σύστημα MAKO: Τι είναι;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης με εμφυτεύματα πολύ ανθεκτικά και συμβατά με τον οργανισμό. Οι κύριοι τύποι αρθροπλαστικής γόνατος είναι η Ολική Αρθροπλαστική  με την οποία αντικαθίσταται όλη η άρθρωση με τεχνητή και η Μερική (Μονοδιαμερισματική) Αρθροπλαστική  όπου αντικαθίσταται μόνο το πάσχον τμήμα του γόνατος ενώ το υγιές του τμήμα διατηρείται απολύτως ανέπαφο.

Η ρομποτική χειρουργική έρχεται να βοηθήσει στην επίτευξη ενός όσο το δυνατόν καλύτερου αποτελέσματος που να είναι προσχεδιασμένο και αναπαραγώγιμο, με τη βοήθεια των πιο προηγμένων  μεθόδων της τεχνολογίας. Με το τελευταίας γενιάς σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης ΜΑΚΟ του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις Ολικής και Μερικής Αρθροπλαστικής γόνατος με μεγάλη ακρίβεια, ελάχιστη επεμβατικότητα και αποτέλεσμα που να προσομοιάζει απόλυτα στο ανθρώπινο γόνατο. Η τεχνολογία ΜΑΚΟ, με τη χρήση του ρομποτικού βραχίονα, βοηθάει το χειρουργό να κάνει την αρθροπλαστική με ακρίβεια χιλιοστού στην προπαρασκευή των ιστών και την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Πως γίνεται ο προεγχειρητικός σχεδιασμός;

Πριν το χειρουργείο, πρέπει να γίνει μια αξονική τομογραφία του γόνατος βάσει της οποίας θα αναπαραχθεί ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο της μοναδικής ανατομίας του κάθε ασθενούς. Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό του ΜΑΚΟ και χρησιμοποιείται για να αναπτύξει ο χειρουργός ένα λεπτομερές, εξατομικευμένο και τρισδιάστατο προεγχειρητικό πλάνο.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι γίνεται στο χειρουργείο ρομποτικής αρθροπλαστικής;

Στη διάρκεια του χειρουργείου, ο χειρουργός κατευθύνει το ρομποτικά υποβοηθούμενο βραχίονα σύμφωνα με το εξατομικευμένο ψηφιακό πλάνο, που έχει  προηγηθεί.

Στη Μερική Αρθροπλαστική, αυτό θα του επιτρέψει να αφαιρέσει μόνο το φθαρμένο χόνδρο και το υποχόνδριο οστό, αφήνοντας ακέραιους τον υγιή χόνδρο και τους χιαστούς συνδέσμους του γόνατος.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η τεχνολογία ΜΑΚΟ του δίνει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το προεγχειρητικό πλάνο όπου είναι αναγκαίο.

Όταν ο χειρουργός προετοιμάσει το οστό για να δεχτεί το εμφύτευμα, το ΜΑΚΟ τον κατευθύνει στην προκαθορισμένη περιοχή και στις τρεις (3) διαστάσεις και δεν τον αφήνει να κινηθεί έξω από τα προσχεδιασμένα όρια. Η ακριβής τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των εμφυτεύσιμων υλικών αυξάνει εξαιρετικά τη διάρκεια τους στο χρόνο.

Σύμφωνα με μελέτες από τις ΗΠΑ, η ακρίβεια που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα MAKO στην προετοιμασία και τοποθέτηση των προθέσεων προσεγγίζει το 99% σε σύγκριση με το 68% που προσφέρουν οι κλασικές τεχνικές.

Τι γίνεται μετεγχειρητικά της ρομπτικής αρθροπλαστικής γόνατος;

Μετά το τέλος του χειρουργείου, ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιο του και αρχίζει άμεσα η κινητοποίηση του γόνατος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορεί να φορτίσει το πόδι του άμεσα και να περπατήσει με υποβοήθηση σε λιγότερο από 24 ώρες. Στο νοσοκομείο μπορεί να μείνει μία (1) ημέρα στη μερική αρθροπλαστική και από μία (1) έως τρεις (3) ημέρες στην ολική αρθροπλαστική. Για τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ένα ζευγάρι πατερίτσες μέχρι να νοιώσει ασφαλής να κινητοποιηθεί χωρίς αυτές.

Ένας φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει στην κινητοποίηση και θα δώσει οδηγίες για ασκήσεις εύρους κίνησης και ενδυνάμωσης. Ο χρόνος επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες διαφέρει από άτομο σε άτομο και αυτό εξαρτάται από το βαθμό καταπόνησης των αρθρώσεων, το βάρος, την ηλικία, τη φυσική κατάσταση κ.ά.

Σύμφωνα με μελέτες, ο ασθενής που έχει υποβληθεί σε αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να οδηγήσει ξανά σε τέσσερις (4) με έξι (6) εβδομάδες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος;

 • Υψηλή ακρίβεια (χιλιοστού) τοποθέτησης εμφυτευμάτων χάρη στον εξατομικευμένο, 3D  προεγχειρητικό σχεδιασμό και τη ρομποτική υποβοήθηση κατά την επέμβαση
 • Δυνατότητα εκτίμησης συνδεσμικής σταθερότητας διεγχειρητικά
 • Μικρότερη καταστροφή οστού και μαλακών μορίων
 • Μικρότερη απώλεια αίματος
 • Ελαχιστοποίηση επιπλοκών και ανάγκης επανεπέμβασης
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας 
 • Ταχύτερη κινητοποίηση και αποκατάσταση

Ειδικά, για τη Μερική Αρθροπλαστική Γόνατος:

 • Φυσική αίσθηση της άρθρωσης χάρη στη διατήρηση των χιαστών συνδέσμων
 • Δυνατότητα αντιμετώπισης της Οστεοαρθρίτιδας σε αρχικό στάδιο
 • Μικρότερες τομές 

Καλέστε μας

Στείλτε μας email