Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;
Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ως θεραπεία της προχωρημένης αρθρίτιδας του ισχίου είναι μια συνηθισμένη ορθοπαιδική επέμβαση που όσο αυξάνεται ο μέσος όρος επιβίωσης αναμένεται να γίνεται όλο και πιο συχνή.
Η αντικατάσταση του φθαρμένου ισχίου με μια πρόθεση ανακουφίζει τον ασθενή από τον πόνο και βελτιώνει την κινητικότητα ώστε να μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου γίνεται με μία μικρότερη τομή μήκους 8-15 εκ. σε αντίθεση με την κλασική αρθροπλαστική όπου η τομή είναι από 25-30 εκ. Ο σκοπός της ελάχιστα επεμβατικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι να μειώσει τον πόνο και να επιταχύνει την αποκατάσταση.
Πως γίνεται η τεχνική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής;
Όταν διενεργείται μια ολική αρθροπλαστική ισχίου, ο κατεστραμμένος χόνδρος και το υποχόνδριο οστό αφαιρούνται. Προκειμένου να γίνει αυτό, κάποια μαλακά μόρια τέμνoνται ή αποκολλούνται.
Στην αρθροπλαστική Μ.I.S η τομή είναι πολύ μικρότερη και οι αποκολλήσεις των μυών περιορίζονται στο ελάχιστο, συγκριτικά με την κλασική μέθοδο.
Κλασική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου
Στην κλασική ολική αρθροπλαστική ισχίου:
- Γίνεται μία τομή 25 – 30 εκ στην πλάγια επιφάνεια του ισχίου
- Οι μύες αποκολλούνται από το μηριαίο προκειμένου να εξαρθρωθεί η κεφαλή και να υπάρχει καλό οπτικό πεδίο
- Η κατεστραμμένη κεφαλή αφαιρείται και αντικαθίσταται με μία κεφαλή από κεραμικό υλικό ή ειδικό κράμα μετάλλων η οποία τοποθετείται στο άνω άκρο ενός μεταλλικού στειλεού που τοποθετείται μέσα στον αυλό του μηριαίου
- Η κατεστραμμένη επιφάνεια της κοτύλης, δηλαδή του κοίλου τμήματος του ισχίου που βρίσκεται στην λεκάνη, αφού αφαιρεθεί, αντικαθίσταται από μια μεταλλική συνήθως κοτύλη. Κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν βίδες ή και βιολογικό τσιμέντο για την καλύτερη σταθεροποίησή της
- Ένα πρόθεμα από πολυεθυλένιο ή κεραμικό ή μέταλλο τοποθετείται ανάμεσα στην κεφαλή και την μεταλλική κοτύλη παρέχοντας μία ομαλή λεία επιφάνεια ολίσθησης
Ελάχιστα Επεμβατική (M.I.S) Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου
Η επέμβαση είναι παρόμοια αλλά γίνεται διαμέσου πολύ μικρότερης τομής και υπάρχει πολύ λιγότερη κάκωση και αποκόλληση των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με αυτά της κλασσικής μεθόδου, όμως χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία προκειμένου να γίνει η προετοιμασία και να τοποθετηθούν σωστά οι προθέσεις.
Στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται συνήθως μια μικρή τομή 8 -15 εκ. (η μισή δηλαδή σε σχέση με την κλασική). Το μήκος της τομής εξαρτάται από το μέγεθος του ασθενούς και από τη δυσκολία της επέμβασης ανάλογα με τη βλάβη του ισχίου.
Η τομή συνήθως γίνεται στην έξω ή πρόσθια επιφάνεια του ισχίου. Οι μύες δεν κόβονται και στις περιπτώσεις εκείνες που είναι απαραίτητο, αποκολλούνται στο ελάχιστο από την έκφυσή τους και επανακαθηλώνονται μετά την τοποθέτηση των υλικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση των ιστών.
Συνήθως, ο ασθενής σηκώνεται να περπατήσει μόλις περάσει η επήρεια της νάρκωσης. Η διάρκεια της νοσηλείας διαρκεί από 1 έως 2 ημέρες ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενούς και στη συνέχεια ο ασθενής ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.
Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για την Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου;
Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική του ισχίου δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός αφού διενεργήσει τον κατάλληλο κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς, θα αποφασίσει αν κάποιος είναι υποψήφιος για μια τέτοια επέμβαση.
Συμπέρασμα
Η Ελάχιστα Επεμβατική Ολική Αρθροπλαστική ισχίου είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη τεχνική και πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό .
Τα πλεονεκτήματα της είναι η μικρότερη κακοποίηση των ιστών που οδηγεί σε ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη αποκατάσταση καθώς και σε ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.