Θεραπεία PRP για ορθοπαιδικά προβλήματα

και αθλητικές κακώσεις

Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) στην ορθοπαιδική είναι μια σύγχρονη, βιολογική  μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (παρασκευάσματος συμπυκνωμένων αιμοπεταλίων-αυξητικών παραγόντων) στην πάσχουσα περιοχή. Θεωρείται ότι ενισχύει την επούλωση και την αναγέννηση των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών) και τη μείωση ή την εξάλειψη του πόνου. Όλα αυτά με φυσικό τρόπο και χωρίς κανέναν κίνδυνο.

Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια PRP χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 σε μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται και σε άλλους τομείς όπως την ορθοπαιδική, την αθλητιατρική, τη νευροχειρουργική και τη γναθοπροσωπική χειρουργική.

Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως σε μεγάλα ορθοπαιδικά κέντρα και αθλητικά σωματεία για την αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων. Καθώς όλο και περισσότεροι αθλητές ξεκίνησαν να την επιλέγουν για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση των τραυμάτων τους, η θεραπεία με PRP κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση. Διάσημοι αθλητές την προτιμούν για να ξεπεράσουν τους τραυματισμούςτους, όπως  η πρωταθλήτρια τένις Μαρία Σαράποβα, η ολυμπιονίκης κολυμβήτρια Dara Torres, ο σούπερ σταρ των Λέικερς Κόμπι Μπράϊαντ, ο nο 1 γκόλφερ του πλανήτη Tiger Woods, ο κορυφαίος τενίστας Rafael Nadal.

Tι είναι η θεραπεία PRP;

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος, τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων, δηλαδή βιολογικά ενεργών πρωτεϊνών. Οι παράγοντες αυτοί απελευθερώνονται μέσω φυσιολογικής διαδικασίας από τα αιμοπετάλια και ενεργοποιούν μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες μέσω της προσέλκυσης και του πολλαπλασιασμού των κατάλληλων κυττάρων και της παραγωγής κολλαγόνου, μπορούν να συντελέσουν και να προάγουν την επούλωση των τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων, μυών και οστών από βλάβη και τραυματισμό.

Mε την κατάλληλη επεξεργασία του αίματος, διαχωρίζεται το τμήμα εκείνο που έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, άρα και πολύ μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων και το οποίο ονομάζεται Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (P.R.P.).

Πώς παρασκευάζεται  και εφαρμόζεται το PRP;

                                                                 

Η τεχνική συνίσταται στη λήψη μικρής ποσότητας αίματος (10-30 ml) από μια περιφερική φλέβα του ασθενoύς, το οποίο κατόπιν τοποθετείται σε ειδική φυγόκεντρο.

Η φυγόκεντρος διαχωρίζει το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια από τα άλλα συστατικά του αίματος.

Στη συνέχεια, εγχέεται το διαχωρισμένο πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια στην περιοχή της βλάβης εστιασμένα.

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται σε επίπεδο ιατρείου αλλά και διεγχειρητικά (κατά τη διάρκεια επέμβασης).

Εφαρμογή PRPστο Ιατρείο

Η όλη διαδικασία  διαρκεί περίπου 20΄ και μπορεί να γίνει στο ορθοπαιδικό ιατρείο, εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και ο ιατρός διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Τις πρώτες ημέρες μετά την έγχυση μπορεί να υπάρξει τοπικός ερεθισμός ή και πόνος, που όμως διαρκούν λίγο. Τοπική παγοθεραπεία και απλά παυσίπονα θα ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Η αναγέννηση των ιστών είναι μια αργή διαδικασία και τα αποτελέσματα της έγχυσης μεγιστοποιούνται στις 4-6 εβδομάδες. Oι φυσιοθεραπείες μπορούν να συνεχιστούν μία εβδομάδα μετά από την έγχυση.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο συχνά  γίνεται η θεραπεία PRP στο ιατρείο;

Ορισμένοι ασθενείς ανταποκρίνονται πολύ καλά με μία μόνο θεραπεία. Ωστόσο, συνήθως 2-3 θεραπείες είναι αναγκαίες, με μεσοδιάστημα 2-4 εβδομάδων.

Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των απαιτούμενων εγχύσεων εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς και τη βαρύτητα της βλάβης.

Θεραπεία PRP στο γόνατο

Σύμφωνα με τις νέες διεθνείς οδηγίες της ESSKA (European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy), στις περιπτώσεις αρχόμενης και μέτριας οστεοαρθρίτιδας γόνατος, η ενδοαρθρική έγχυση PRP θεωρείται πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή συγκρινόμενη με εγχύσεις υαλουρονικού οξέος ή κορτικοστεροιδών (κορτιζόνης).

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει 2 – 4 εγχύσεις PRP με διάστημα 1-3 εβδομάδων μεταξύ τους.

Εφαρμογή PRP διεγχειρητικά

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χειρουργεία συνδεσμοπλαστικής προσθίου χιαστού συνδέσμου, συρραφής μηνίσκων, αποκατάστασης χόνδρινων βλαβών, συρραφής τενοντίου πετάλου στον ώμο, προκειμένου να ενισχύσει την επούλωση των ιστών.

Σε ποιες παθήσεις έχει εφαρμογή η θεραπεία PRP;

♦ Τενοντίτιδες – τενοντοπάθειες (αχιλλείου, επιγονατιδικού, οπισθίων μηριαίων, χηνείου ποδός, τενοντίου πετάλου κ.ά.), ειδικά στις χρόνιες και ανθεκτικές στη συντηρητική αγωγή

♦ Έξω και έσω επικονδυλίτιδες αγκώνα (tennis and golfers elbow)

♦ Στενωτικές τενοντοελυτρίτιδες (trigger finger-thumb, de quervain)

♦ Θλάσεις μυών (τετρακεφάλου, οπίσθιων μηριαίων, προσαγωγών, γαστροκνήμιου κ.ά.)

♦ Τροχαντηρίτιδα του ισχίου

♦ Χονδροπάθειες γόνατος,  ισχίου, ώμου και ποδοκνημικής

♦ Αρχόμενες οστεοαρθρίτιδες

♦ Μερική ρήξη συνδέσμων (διαστρέμματα)

♦ Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

♦ Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης κ.ά.)

♦ ‘Ατονα έλκη από σακχαρώδη διαβήτη και νεκρώσεις δέρματος

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας PRP;

  • Ταχύτερη καιπληρέστερη επούλωση των ιστών
  • Μειωση ή και εξάλειψη του πόνου
  • Ταχύτερη αποκατάσταση της κινητικότητας & ταχύτερη επάνοδος στην καθημερινότητα και την άθληση
  • Ασφαλής καιανώδυνη  μέθοδος
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του υλικού που εγχέεται, αφού πρόκειται για βιολογικό υλικό που προέρχεταιαπό τον ίδιο τον ασθενή
  • Βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του ίδιου του οργανισμού
  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία ή αναισθησία
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ