Αρθροσκόπηση Γόνατος (Μηνίσκου)

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να δει στο εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσει και να θεραπεύσει τις όποιες βλάβες, ακόμα και τις πιο μικρές, και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, χωρίς νοσηλεία του ασθενούς.

Παλαιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με όλα τα σχετικά συνακόλουθα προβλήματα. Σήμερα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν δημιουργήσει οθόνες και κάμερες  πολύ υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες σε συνδυασμό με το σχεδιασμό ειδικών μικροεργαλείων έχουν καταστήσει την αρθροσκόπηση μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο  στην αντιμετώπιση πολλών παθολογιών και τραυματισμών του γόνατος.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος διενεργείται μόνο από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Η Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΥΓΕΙΑ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ορθοπαιδικά κέντρα στην Ελλάδα που έχουν πιστοποιηθεί διεθνώς ως εκπαιδευτικό κέντρο αρθροσκοπικής χειρουργικής .

Ποιες οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται συνήθως:

 • Στη Ρήξη του μηνίσκου για συρραφή ή αφαίρεση του σπασμένου τεμαχίου
 • Στη Ρήξη του Πρόσθιου ή του Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου για την ανακατασκευή τους
 • Για την αφαίρεση ελεύθερων οστεοχόνδρινων σωμάτων
 • Στη Ρήξη του αρθρικού χόνδρου για τον καθαρισμό της βλάβης και τη δημιουργία συνθηκών επούλωσης είτε με τη χρήση τρυπανισμών ή μικροκαταγμάτων είτε με τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων (Mosaicplasty)
 • Στην αφαίρεση του αρθρικού υμένα σε φλεγμονώδεις παθήσεις
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος αρθροσκόπησης γόνατος;

Ο Ορθοπαιδικός μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέταση μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία γόνατος ή και μια μαγνητική τομογραφία προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του.

Μπορεί να γίνει με περιοχική αναισθησία η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να γίνει με περιοχική αναισθησία, με ελαφριά γενική αναισθησία ή  με συνδυασμό και των δύο. Η μέθοδος αναισθησίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ηλικία, τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα και άλλα. Ο Αναισθησιολόγος θα συζητήσει με τον ασθενή και θα του προτείνει την καλύτερη μέθοδο γι’ αυτόν.

Ποια η διαδικασία της επέμβασης;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα κάνει μία μικρή τομή ελάχιστων χιλιοστών (περίπου 3-5 χιλιοστών)  στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, μέσω της οποίας εισάγει το αρθροσκόπιο, το οποίο φέρει μια μικροσκοπική κάμερα. Ένα στείρο υγρό (φυσιολογικός ορός) εγχέεται με ειδική αντλία για να ξεπλύνει και να διατείνει την άρθρωση, διευκολύνοντας έτσι την επέμβαση. Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με ένα μόνιτορ, όπου προβάλλεται σε μεγέθυνση εξαιρετικά καθαρή και έγχρωμη εικόνα, έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί  να δει με κάθε λεπτομέρεια μέσα στην άρθρωση.

Στη συνέχεια,  ο  Ορθοπαιδικός θα εισάγει στο γόνατο από μια δεύτερη οπή τα κατάλληλα και ειδικά σχεδιασμένα μικροεργαλεία προκειμένου να διορθώσει τις όποιες βλάβες. Μέσω της πλοήγησης του αρθροσκοπίου μέσα στην άρθρωση, έχει τη δυνατότητα να διενεργεί πολλαπλές διορθωτικές πράξεις.

Στο τέλος της επέμβασης,  οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται ελαστική επίδεση. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και είναι δυνατή η επίδειξή του στον ασθενή κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τις βλάβες και μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά έως και μία ώρα.

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;

 • Ελάχιστα επεμβατική κι ελάχιστα τραυματική μέθοδος
 • Υψηλή διαγνωστική ακρίβεια
 • Σημαντικά μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των πολύ μικρών τομών (όχι ουλές στο δέρμα)
 • Δε χρειάζεται νοσηλεία
 • Αποτελεσματικότερη και ταχύτερη θεραπευτική αποκατάσταση

Ποια η μετεγχειρητική πορεία;

Είναι σημαντικό μετά την αρθροσκόπηση γόνατος ο ασθενής να διατηρήσει το χειρουργημένο μέλος ψηλά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Επίσης, η παγοθεραπεία στη συχνότητα που προτείνει ο Ιατρός, θα βοηθήσει στην αποφυγή μετεγχειρητικού οιδήματος και στον πόνο.

Επίδεση

Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα έχει καλυμμένο το τραύμα του με αυτοκόλλητες γάζες και ελαστικό επίδεσμο. Ο Ιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή κάθε πότε θα πρέπει να κάνει αλλαγή στο τραύμα και πότε θα κοπούν τα ράμματα. Συνήθως,  η  πρώτη  επανεξέταση γίνεται 1-3 ημέρες μετά την επέμβαση.

Φόρτιση

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής καλό είναι να έχει ένα ζευγάρι βακτηρίες για τις πρώτες ημέρες και να φορτίζει το σκέλος όσο του επιτρέπει ο πόνος. Συνήθως δεν είναι απαραίτητες για παραπάνω από μερικές ημέρες αλλά εξαρτάται από τη βλάβη που υπήρχε στο γόνατο και τη θεραπεία στην οποία υπεβλήθη. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και τις ακριβείς οδηγίες για τη φόρτιση θα τις δώσει ο Ιατρός του.

Οδήγηση

Το πότε θα μπορέσει ο ασθενής να οδηγήσει, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

 • Το πάσχον γόνατο
 • Τον τύπο του κιβωτίου ταχυτήτων του αυτοκινήτου (αυτόματο ή χειροκίνητο)
 • Το είδος της επέμβασης
 • Τον πόνο
 • Το είδος της αναλγησίας
 • Την ικανότητα ελέγχου του ποδιού

Ασκήσεις Ενδυνάμωσης

Όσο απαραίτητο είναι το χειρουργείο, τόσο σημαντική είναι και η μετεγχειρητική ενδυνάμωση. Οι  ασκήσεις ενδυνάμωσης ξεκινούν αμέσως μετά το χειρουργείο. Οι πρώτες και πιο απλές ασκήσεις είναι οι ισομετρικές συσπάσεις του τετρακεφάλου. Ανάλογα με την περίπτωση ο Ορθοπαιδικός θα δώσει στον ασθενή μια σειρά από ασκήσεις οι οποίες πρέπει να εκτελούνται ανελλιπώς  σύμφωνα με τις οδηγίες του. Αυτές είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης και τη μυική ενδυνάμωση.

Ένα καλό πρόγραμμα αποκατάστασης σε ένα εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτήριο μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη και πληρέστερη αποκατάσταση.

Ποια η διαδικασία αποθεραπείας;

Η αποθεραπεία στην αρθροσκόπηση γόνατος είναι πολύ πιο γρήγορη από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική του γόνατος. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού Χειρουργού του.

Υπάρχουν επιπλοκές από την αρθροσκόπηση γόνατος;

Οι επιπλοκές στην αρθροσκόπηση γόνατος είναι εξαιρετικά σπάνιες (όπως η μικροβιακή λοίμωξη, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, το αίμαρθρο) και αντιμετωπίζονται πλήρως με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ