Τι είναι η Εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αρθροπλαστική φτιαγμένη στα μέτρα του κάθε ασθενούς .

Στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική χρησιμοποιούνται ειδικά κατασκευασμένοι μηριαίοι και κνημιαίοι οδηγοί οι οποίοι σχεδιάζονται σύμφωνα με την μοναδική ανατομία του κάθε ασθενούς. Αυτό γίνεται με την βοήθεια της τεχνολογίας και μια τρισδιάστατης μαγνητικής τομογραφίας του μέλους που πάσχει. Στην κλασική αρθροπλαστική, ο χειρουργός σχεδιάζει τις επεμβάσεις βασιζόμενος στις ακτινογραφίες.

 

 

Ποια η διαδικασία πριν το χειρουργείο εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής γόνατος;

Προεγχειρητικά η μόνη διαφορά για τον ασθενή που υποβάλλεται σε επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι ότι θα χρειαστεί μια τρισδιάστατη Αξονική Τομογραφία. Το πλεονέκτημα σε σχέση με την απλή ακτινογραφία, είναι η δημιουργία μιας λεπτομερούς, τρισδιάστατης αναπαράσταση της ανατομίας του γόνατος, που δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό να προσχεδιάσει την επέμβασή.

Στην συνέχεια σε ειδικά εργαστήρια και με ειδικά ηλεκτρονικά προγράμματα σχεδιάζονται  και κατασκευάζονται ειδικοί οδηγοί που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εγχείρηση για την σωστή παρασκευή και τοποθέτηση των προθεμάτων.

Η Αξονική Τομογραφία διαρκεί περίπου 20 λεπτά και γίνεται στο ισχίο το γόνατο και την ποδοκνημική του μέλους που θα υποβληθεί στο χειρουργείο.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως γίνεται η χειρουργική εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η χειρουργική διαδικασία στην εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι παρόμοια με την τυπική  αρθροπλαστική, με μερικές διαφορές.

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής επέμβασης αντικατάστασης γόνατος, πολλαπλά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση οδηγών και την αφαίρεση του κατεστραμμένου οστού και χόνδρου. Επίσης, τοποθετούνται εργαλεία εσωτερικά στον μηριαίο οστό και την κνήμη για την τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων.

Στην Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος οι οδηγοί, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τον κάθε ασθενή σύμφωνα με την μοναδική του ανατομία, τοποθετούνται επάνω στον μηρό και στην κνήμη. Κατά την διάρκεια της επέμβασης εκτός από του εξατομικευμένους οδηγούς, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία για να γίνει η σωστή τοποθέτηση και ευθυγράμμιση των προθεμάτων και δεν χρειάζονται εργαλεία που τοποθετούνται μέσα στον αυλό των οστών. Αυτό επιτρέπει την Εξατομικευμένη τοποθέτηση της Ολικής Αρθροπλαστικής και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του χειρουργείου συμβάλλοντας έτσι σε μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία με πιθανόν μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες πιθανότητες για κάποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Ποια τα πλεονεκτήματα της εξατομικευμένης αρθροπλαστικής γόνατος; 

  • Μικρότερη κάκωση των μαλακών μορίων
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχύτερη κινητοποίηση
  • Ταχύτερη αποκατάσταση και επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές