Τι είναι η Αρθροπλαστική Ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης με εμφυτεύματα πολύ ανθεκτικά και συμβατά με τον οργανισμό.

Η πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στο ισχίο είναι η αρθρίτιδα, μια πάθηση που προκαλεί φθορά και καταστροφή του χόνδρου και των οστών. Εξαιτίας της, ο χόνδρος που προστατεύει την κεφαλή του μηριαίου και την υποδοχή της στην κοτύλη της λεκάνης, σταδιακά καταστρέφεται και ακόμα και το περπάτημα γίνεται επώδυνο, καθώς τα οστά τρίβονται μεταξύ τους. Εφόσον η συντηρητική αγωγή δεν προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα, η αρθροπλαστική ισχίου ενδείκνυται για ασθενείς που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα σε σημείο που να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους και να περιορίζονται οι καθημερινές τους δραστηριότητες.

Στην Ολική αρθροπλαστική ισχίου ο κατεστραμμένος χόνδρος και το υποχόνδριο οστό απομακρύνονται και αντικαθίστανται από κατάλληλα εμφυτεύματα, σχεδιασμένα να λειτουργούν όπως η φυσιολογική άρθρωση του ισχίου.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι είναι η Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου;

Με το τελευταίας γενιάς σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης ΜΑΚΟ του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις Ολικής αρθροπλαστικής με μεγάλη ακρίβεια, ελάχιστη επεμβατικότητα και αποτέλεσμα που να προσομοιάζει το ανθρώπινο ισχίο. Η τεχνολογία ΜΑΚΟ, με τη χρήση του ρομποτικού βραχίονα, βοηθάει τον χειρουργό να κάνει την αρθροπλαστική με ακρίβεια χιλιοστού στην προπαρασκευή των οστών και την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Ποιος είναι ο προεγχειρητικός σχεδιασμός;

Πριν το χειρουργείο, γίνεται μια αξονική τομογραφία ισχίου βάσει της οποίας θα αναπαραχθεί στον υπολογιστή ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο της μοναδικής ανατομίας του ασθενούς. Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό του ΜΑΚΟ και χρησιμοποιείται για να σχεδιάσει ο ορθοπαιδικός χειρουργός ένα λεπτομερές, εξατομικευμένο και τρισδιάστατο προεγχειρητικό πλάνο (εικονική προσομοίωση του χειρουργείου).

Ποια η διαδικασία κατα τη διάρκεια του χειρουργείου;

Στη διάρκεια του χειρουργείου, ο χειρουργός κατευθύνει τον ρομποτικά υποβοηθούμενο βραχίονα σύμφωνα με το εξατομικευμένο ψηφιακό πλάνο που έχει προηγηθεί. Η ρομποτική τεχνολογία του δίνει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το προεγχειρητικό πλάνο όταν αυτό απαιτείται.

Αφού ο χειρουργός προετοιμάσει το οστό για να δεχτεί το εμφύτευμα, το ΜΑΚΟ τον κατευθύνει τρισδιάστατα στην προκαθορισμένη περιοχή και δεν τον αφήνει να κινηθεί έξω από τα προσχεδιασμένα όρια (σταματάει αυτόματα η λειτουργία του συστήματος όταν διαπιστώνεται απόκλιση). Επιτυγχάνεται έτσι η ακριβής τοποθέτηση των εμφυτεύσιμων υλικών, η σωστή ευθυγράμμιση της κοτύλης (μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης και «υποδοχέας» της κεφαλής του μηριαίου) και η ακριβής αποκατάσταση του μήκους του ισχίου-σκέλους.

Η κεφαλή του μηριαίου αντικαθίσταται από ένα μεταλλικό στέλεχος και μια τεχνητή σφαίρα που εφαρμόζει στην κορυφή του στελέχους. Στην κοιλότητα του ισχίου (κοτύλη) προσαρμόζεται ένα μεταλλικό τεμάχιο σαν «κούπα», το οποίο είναι επενδεδυμένο με ανθεκτικό πολυαιθυλένιο.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι πρέπει να προσέχετε μετεγχειρητικά;

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής μεταφέρεται στο δωμάτιο του και μερικές ώρες μετά, αρχίζει η κινητοποίηση του ισχίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορεί να φορτίσει το πόδι του άμεσα και να περπατήσει με ή χωρίς υποβοήθηση σε λιγότερο από 24 ώρες. Στο νοσοκομείο μπορεί να μείνει μία (1) με δύο (2) ημέρες ανάλογα με το ιατρικο ιστορικό και την κλινική του κατάσταση και με γνώμονα πάντα την ασφάλειά του.

Ένας φυσικοθεραπευτής θα βοηθήσει στην κινητοποίηση και θα δώσει οδηγίες για ασκήσεις εύρους κίνησης και ενδυνάμωσης. Ο χρόνος επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες διαφέρει από άτομο σε άτομο και αυτό εξαρτάται από το βαθμό καταπόνησης των αρθρώσεων, τη χρονιότητα του προβλήματος, το βάρος, την ηλικία, τη φυσική κατάσταση κ.ά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Αρθροπλαστικής Ισχίου;

  • Υψηλή ακρίβεια (χιλιοστού) τοποθέτησης εμφυτευμάτων
  • Μικρότερη καταστροφή οστού και μαλακών μορίων
  • Μικρότερες τομές
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Ελαχιστοποίηση επιπλοκών και ανάγκης επανεπέμβασης
  • Άμεση κινητοποίησηΛιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας
  • Ταχύτερη αποκατάσταση