Πως είναι η ανατομία της ποδοκνημικής άρθρωσης;

Η ποδοκνημική άρθρωση  σχηματίζεται από τη συμβολή 3 οστών, το περιφερικό άκρο της κνήμης και της περόνης και τον αστράγαλο. Τα 3 αυτά οστά συγκρατούνται μεταξύ τους με μια σειρά συνδέσμων, οι οποίοι προστατεύουν την άρθρωση από ανώμαλες κινήσεις και τραυματισμούς.

Ο αρθρικός χόνδρος είναι ο λείος άσπρος μαλακός ιστός ο οποίος καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες των οστών επιτρέποντας τους να ολισθαίνουν συντελώντας   στην ομαλή κίνηση αλλά και στην απορρόφηση των κραδασμών. Είναι μια ειδική μορφή χόνδρου που ονομάζεται υαλώδης χόνδρος.

Τι είναι οι χόνδρινες βλάβες;

Χόνδρινες βλάβες ποδοκνημικήςΟ αρθρικός χόνδρος μπορεί να υποστεί βλάβη από κάποιο τραυματισμό – ένα διάστρεμμα ή μπορεί και να έχει μια φυσιολογική φθορά. Οι χόνδρινες βλάβες είναι συχνά συνέπεια αθλητικών κακώσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την σύνθλιψη ή και την απόσπαση ενός τμήματος του αρθρικού χόνδρου.

Τι συμπτώματα έχουν οι χονδρινές βλάβες;

Όταν ο χόνδρος έχει υποστεί μια βλάβη τότε παύει να υπάρχει ομαλή λειτουργία της άρθρωσης  η οποία μπορεί να είναι επώδυνη, να παρουσιάζει ύδραρθρο (αυξημένο αντιδραστικό υγρό), να έχει μηχανικά ενοχλήματα όπως εμπλοκή της άρθρωσης ή κριγμό συνεπεία κάποιου ελεύθερου σώματος  αλλά και να οδηγήσει σε πρώιμη αρθρίτιδα, δηλαδή σε πλήρη καταστροφή της άρθρωσης.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πως γίνεται η διάγνωση των χονδρινών βλαβών;

Η διάγνωση θα γίνει από το ιστορικό της κάκωσης, τη συμπτωματολογία, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο με ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.

Χονδρινές βλάβες: Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Ο αρθρικός χόνδρος στερείται αιμάτωσης και για αυτό ο οργανισμός  δεν μπορεί να επουλώσει μία βλάβη του με φυσιολογικό υαλώδη χόνδρο. Η επιστήμη έχει εξελίξει διάφορες τεχνικές προκειμένου να βοηθήσει στην πληρέστερη αποκατάσταση του χόνδρου και να καθυστερήσει την εξέλιξη μιας ενδεχόμενης αρθρίτιδας.

Οι Νέες Βιολογικές τεχνικές όπως εγχύσεις:

μόνες τους ή συχνά σε συνδυασμό με αρθροσκόπηση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αποκατάσταση της βλάβης και την επάνοδο στις δραστηριότητες πριν τον τραυματισμό .

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία μέσα από 2 οπές λίγων χιλιοστών μπορεί να γίνει:

  • Αφαίρεση ελευθέρων χόνδρινων τεμαχίων
  • Καθαρισμός της βλάβης και εφαρμογή μικροκαταγμάτων
  • Μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων
  • Μεταμόσχευση αυτόλογων οστεοχόνδρινων κυλίνδρων από άλλες μη φορτιζόμενες περιοχές  της άρθρωσης προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη βλάβη

Τι πρέπει να προσέχετε κατα την αποκατάσταση;

Ένα καλό πρόγραμμα αποκατάστασης που να περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες, κινησιοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας, είναι απαραίτητο προκειμένου ο τραυματίας να επανέλθει στις προηγούμενες δραστηριότητές του.