Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Τι είναι;
Εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ένα δάκτυλο στο χέρι παρουσιάζει δυσκολία και πόνο στην κίνηση και πολλές φορές κολλάει σε κάμψη. Στην προσπάθεια να ανοίξει το δάκτυλο υπάρχει η αίσθηση ότι είναι μαγκωμένο και μπορεί να ελευθερωθεί ξαφνικά. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο του χεριού.
Ανατομία
Οι τένοντες είναι μιας μορφής συνδετικός ιστός ο οποίος συνδέει τους μύες με τα οστά και κινούν τα άκρα και στην προκειμένη περίπτωση τα δάκτυλα. Οι καμπτήρες μύες βρίσκονται στο αντιβράχιο και με τη βοήθεια των τενόντων που βρίσκονται μέσα στην παλάμη κάμπτουν τα δάκτυλα. Οι τένοντες αυτοί στην περιοχή της παλάμης περιβάλλονται από ένα συνδετικό ιστό με την μορφή καναλιού μέσα στο οποίο κινείται ο τένοντας και τον κρατάει κοντά στο οστό. Το κανάλι αυτό έχει την είσοδό του στο περιφερικό τμήμα της παλάμης λίγο πριν την άρθρωση με το δάκτυλο και εκτείνεται κατά μήκος των δακτύλων. Κάθε φορά που ο τένοντας κάμπτει ή εκτείνει ένα δάκτυλο, κινείται – γλιστράει μέσα στο κανάλι αυτό.
Πως εμφανίζεται το πρόβλημα του εκτινασσόμενου δάκτυλου;
Ο τένοντας μπορεί να παρουσιάσει κάποια τριβή και ερεθισμό καθώς κινείται μέσα στο κανάλι. Όσο αυτός γίνεται πιο έντονος, ο ίδιος ο τένοντας αλλά και το έλυτρό του μπορεί να πεπαχυνθούν με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην κίνηση του μέσα στο κανάλι. Μπορεί μάλιστα να δημιουργηθούν μικρά οζίδια τα οποία μπορεί να κάνουν την είσοδο στο κανάλι σχεδόν αδύνατη.
Στον εκτινασσόμενο δάκτυλο, ο τένοντας μπορεί να κολλήσει μέσα στο κανάλι και προσωρινά να είναι αδύνατη η έκτασή του δακτύλου. Μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια του άλλου χεριού προκειμένου να ανοίξει το δάκτυλο και να εκτιναχθεί αιφνίδια.
Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Ποια είναι τα κύρια αίτια;
Τα αίτια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άγνωστα. Υπάρχου ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως:
- Συχνότερο σε γυναίκες
- Ηλικία 40-60
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
- Μετά από χειρονακτικές εργασίες
Τι συμπτώματα έχει ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;
Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πόνο κατά την κίνηση του δακτύλου που πάσχει
- Μάγκωμα του δακτύλου κατά την κάμψη που πολλές φορές εκτινάσσεται στην προσπάθεια για έκτασή του
- Ένα ψηλαφητό και ευαίσθητο μόρφωμα – μπαλάκι στην παλάμη
- Οίδημα
- Σε προχωρημένες περιπτώσεις το δάκτυλο παραμένει σε κάμψη
Τα συμπτώματα συνήθως είναι χειρότερα το πρωί και μετά από μεγάλη περίοδο ακινησίας.
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό και τον κλινικό έλεγχο.
Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Τι πρέπει να κάνετε στην συντηρητική αντιμετώπιση;
Ανάπαυση
Αν τα συμπτώματα είναι ήπια και έχουν εμφανιστεί πρόσφατα, μπορεί μια περίοδος ανάπαυσης να βοηθήσει να μειωθούν ή και να λύσει το πρόβλημα.
Φαρμακευτική αγωγή
Μια αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα μαζί με μια περίοδο ξεκούρασης.
Κορτιζόνη
Πριν αποφασίσει κανείς την χειρουργική οδό σε περιπτώσεις που δεν είναι χρόνιες μπορεί να δοκιμάσει τοπική έγχυση κορτιζόνης.
Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Πότε συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση;
Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από τον ίδιο τον ασθενή και τα συμπτώματά του. Σε προχωρημένες περιπτώσεις όπου υπάρχει μόνιμη δυσκαμψία η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη.
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Δε χρειάζεται νοσηλεία και διαρκεί 10 λεπτά περίπου.
Κατά την επέμβαση γίνεται μία μικρή τομή 1εκ περίπου στην παλάμη κοντά στη βάση του δακτύλου. Στη συνέχεια γίνεται διάνοιξη του καναλιού και απελευθέρωση του τένοντα.
Αποθεραπεία
Αμέσως μετά το χειρουργείο επιτρέπεται η κινητοποίηση του χεριού. Η αποκατάσταση διαρκεί συνήθως λίγες εβδομάδες και εξαρτάται από τη χρονιότητα της πάθησης. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί κινησιοθεραπεία.