ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ «ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ» ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

 

Τα Βλαστοκύτταρα στην Ορθοπαιδική
ΒλαστοκύτταραΤα τελευταία χρόνια τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική για διάφορους θεραπευτικούς λόγους όπως σε περιπτώσεις αιματολογικών ασθενειών (λευχαιμία), ρευματοειδούς αρθρίτιδας καθώς και για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Πιο γνωστά στο ευρύ κοινό είναι τα βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο κατά τη γέννηση του παιδιού προκειμένου να  χρησιμοποιηθούν για πιθανή μελλοντική ανάπλαση ιστών. Σήμερα, τα βλαστοκύτταρα στην ορθοπαιδική δημιουργούν νέα δεδομένα στη θεραπεία των ορθοπαιδικών παθήσεων και των αθλητικών κακώσεων λόγω της αναγεννητικής τους ικανότητας. Η  μέθοδος είναι ήδη αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό με διάσημους αθλητές όπως τον μπασκετμπολίστα Κόμπι Μπράιαντ και τον τενίστα Ραφαέλ Ναδάλ να την επιλέγουν και να μειώνουν έτσι σημαντικά το χρόνο επιστροφής τους στην αγωνιστική δράση ύστερα από τραυματισμούς.

Η χρήση βλαστοκυττάρων στην ορθοπαιδική θεωρείται ακίνδυνη και δεν εμφανίζει επιπλοκές, γεγονός που οφείλεται στο ότι πρόκειται για αυτόλογο ιστό, δηλαδή κύτταρα που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή.

 

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Εφαρμογές_βλαστοκύτταραΤα βλαστοκύτταρα είναι βασικά αδιαφοροποίητα κύτταρα τα οποία έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε κύτταρα διαφόρων ιστών του οργανισμού. Μπορούν δηλαδή όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα ιστών όπως της καρδιάς, του ήπατος, των οστών, των νεύρων, του χόνδρου, των τενόντων, των συνδέσμων και άλλων. Είναι η βάση από την οποία δημιουργούνται τα κύτταρα για κάθε όργανο του σώματός μας.

Ποια είναι τα είδη των βλαστοκυττάρων;

Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες βλαστοκυττάρων: α) τα εμβρυικά και β) των ενηλίκων.

Η Ορθοπαιδική Χειρουργική έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα ενήλικα βλαστικά-μεσεγχυματικά κύτταρα τα οποία βρίσκονται στο μυελό των οστών και το λιπώδη ιστό ενός πλήρως ανεπτυγμένου οργανισμού. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα μπορούν όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον να δημιουργήσουν συγκεκριμένους ιστούς όπως οστίτη ιστό, αρθρικό χόνδρο, μυϊκό ιστό και άλλους.

 

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η θεραπεία με Βλαστοκύτταρα στην Ορθοπαιδική;

Τα βλαστοκύτταρα στην ορθοπαιδική μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παθήσεις στις οποίες υπαρχει καταστροφή της δομής του ιστού, σε μια προσπάθεια αναγέννησης του υγιούς ιστού και αναπλήρωσης του κατεστραμμένου τμήματός του.

Συγκεκριμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία στις παρακατω περιπτώσεις:

 • Ρήξη χόνδρου και χόνδρινες βλάβες
 • Τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες
 • Μερική ρήξη τενόντων στον ώμο
 • Αρχόμενη ή και προχωρημένη αρθρίτιδα όλων των αρθρώσεων
 • Ρήξη και θλάση μυών
 • Μερική ρήξη προσθίου και οπίσθιου χιαστού συνδέσμου στο γόνατο
 • Μερική ρήξη μηνίσκου
 • Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής στο ισχίο σε αρχικά στάδια
 • Αρθριτικές αλλοιώσεις  σπονδυλικής στήλης
 • Μερική ρήξη αχιλλείου ή άλλων τενόντων

 Τα βασικά πλεονεκτήματα από τη θεραπεία με τα Βλαστοκύτταρα είναι:

 • Ασφαλής και ανώδυνη  μέθοδος (αφού πρόκειται για βιολογικό υλικό που προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή)
 • Μεγαλύτερη ταχύτητα ανακατασκευής του τραυματισμένου ιστού
 • Ταχύτερη αποκατάσταση της κινητικότητας
 • Ταχύτερη επάνοδος στην καθημερινότητα και την άθληση, χωρίς τη δημιουργία ουλών και σημαδιών
 • Σημαντική ελάττωση του πόνου
 • Σε αρκετές περιπτώσεις, συμβάλλει στο να αποφευχθεί να υποβληθεί ο ασθενής σε ένα χειρουργείο

Διαδικασια θεραπείας

Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από το λίπος ή το μυελό των οστών. Πρόκειται για δύο μεθόδους λήψης εξίσου αποτελεσματικές.

Η διαδικασία λήψης βλαστοκυττάρων γίνεται στο νοσοκομείο υπό άσηπτες συνθήκες και είναι σχετικά απλή. Εξειδικευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα αναλαμβάνουν στη συνέχεια την καλλιέργεια και τη διαφοροποίησή τους.

Από λιπώδη ιστό

Βλαστοκύτταρα_από_λιπώδη_ιστόΕφαρμόζεται τοπική αναισθησία και μέσω τομής λίγων χιλιοστών λαμβάνεται μικρή ποσότητα λιπώδους ιστού, συνήθως από την κοιλιά του ασθενούς, αλλά και από την περιοχή κοντά στον πάσχοντα ιστό όταν συνδυάζεται με χειρουργική επέμβαση (π.χ. αρθροσκόπηση).

Ο ιστός αυτός αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου ύστερα από ειδικές διαδικασίες απομονώνονται και καλλιεργούνται τα βλαστοκύτταρα. Τα καλλιεργημένα βλαστοκύτταρα ενεργοποιούνται προκειμένου να ξεκινήσει η διαφοροποίησή τους σε κύτταρα του ιστού που έχει υποστεί τη βλάβη. Τα κύτταρα αυτά στη συνέχεια εγχύονται στην πάσχουσα περιοχή από τον ορθοπαιδικό υπό άσηπτες συνθήκες.

 

Από μυελό των οστών

Βλαστοκύτταρα από μυελό των οστώνΑπό το λαγόνιο οστό στη λεκάνη αναρροφάται μικρή ποσότητα μυελού των οστών η οποία στη συνέχεια φυγοκεντρείται για να ξεχωρίσουν τα βλαστοκύτταρα από τα υπόλοιπα στοιχεία. Επειδή το τελικό συμπυκνωμένο διάλυμα περιέχει τεράστιο αριθμό βλαστοκυττάρων και αυξητικών παραγόντων, δεν απαιτείται η καλλιέργειά τους. Η διαδικασία έτσι απλοποιείται και μπορεί να γίνει κατευθείαν έγχυση στην πάσχουσα περιοχή.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα στην Ορθοπαιδική εφαρμόζεται από έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς σύμφωνα με ειδικά ιατρικά πρωτόκολλα λήψης, προετοιμασίας  και εφαρμογής  τους.

Συνήθως, η θεραπεία ολοκληρώνεται με εξατομικευμένα φυσιοθεραπευτικά προγράμματα για  ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Σχετικά Άρθρα