Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται για την καλύτερη διάγνωση και την άμεση θεραπεία διαφόρων βλαβών στην περιοχή των αρθρώσεων του ώμου, του ισχίου, του γόνατος και της ποδοκνημικής. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική που επιτρέπει μέσω πολύ μικρών τομών να δούμε στο εσωτερικό της άρθρωσης, να εντοπίσουμε με ακρίβεια και να επιδιορθώσουμε επι τόπου τις οποιες βλάβες, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία του ασθενούς.
Παλαιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με διάφορα προβλήματα όπως μεγάλος τραυματισμός της άρθρωσης, πολυήμερη νοσηλεία και ακινητοποίηση της άρθρωσης με πόνο για πολλές εβδομάδες. Σήμερα, η αρθροσκόπηση έρχεται να λύσει τα παραπάνω προβλήματα.
Τα Συμπτώματα
Η μη καλή λειτουργία της άρθρωσης μπορεί να οφείλεται σε τραυματικά ή παθολογικά αίτια. Συχνότερα συμπτώματα ειναι ο πόνος, η δυσκαμψία, το οίδημα-πρήξιμο και η αστάθεια.Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν επαρκεί, τότε συνίσταται η αρθροσκόπηση.
Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι πιο κύριες παθήσεις για τις οποίες πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση :
- Ρήξη του μηνίσκου στο γόνατο
- Ρήξη του χιαστού συνδέσμουστο γόνατο
- Βλάβες-κακώσεις του αρθρικού χόνδρου σε ολες τις αρθρώσεις
- Ρήξη του τενοντίου πετάλου ώμου
- Ρήξη επιχειλίου χόνδρου και συνδέσμων του ώμου
- Εξαρθρήματα ή οξεία και χρόνια αστάθεια ώμου
- Εμμένουσα ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου
- Φλεγμονώδεις παθήσεις
- Αρχόμενη αρθρίτιδα
- Δυσκαμψία ώμου (Παγωμένος Ώμος)
- Επιλεγμένα κατάγματα
Περιγραφή Αρθροσκόπησης
Ο oρθοπαιδικός χειρουργός εισάγει στην άρθρωση μέσω μίας μικρής οπής (περίπου 3-5 χιλιοστών) μια μικροσκοπική κάμερα με ισχυρό φωτισμό, το αρθροσκόπιο, μέσω του οποίου προβάλλεται σε μια ειδική οθονη, σε μεγένθυση, έγχρωμη και εξαιρετικά καθαρή η εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης
Δίνεται έτσι στο χειρουργό η δυνατότητα:
- να εξετάσει προσεκτικά το εσωτερικό της άρθρωσης και να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες, ακόμα και τις πολύ μικρές, και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία
- να επιδιορθώσει τις ενδαρθρικές και περιαρθρικές βλάβες με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων, πολύ λεπτών εργαλείων και εμφυτεύσιμων αδρανών και βιοσυμβατών υλικών, όπως ράμματα και άγκυρες
Οι τομές που γίνονται ειναι λίγων χιλιοστών (σε αντιθεση με τις μεγάλες τομές που γίνονται στα ανοιχτά χειρουργεία) και τραυματίζουν ελάχιστα τους μυς και τους γύρω ιστούς με αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανών επιπλοκών και του μετεγχειρητικού πόνου. Τα οποια σημαδάκια δημιουργούνται, εξαφανίζονται σταδιακά μέσα σε μερικούς μήνες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η εφαρμογή βιολογικών θεραπειών (εγχύσεις Βλαστοκυττάρων-Stem Cells ή Αυτόλογων Χονδροκυττάρων, Πλάσματος Πλούσιου σε Αιμοπετάλια-PRP) σε συνδυασμό με την αρθροσκόπηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση της βλάβης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση διαρκεί περίπου μία ώρα. Πραγματοποιείται με συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του.
Πλεονεκτήματα
- Ελάχιστα επεμβατική κι ελάχιστα τραυματική μέθοδος
- Υψηλή διαγνωστική ακρίβεια
- Αποτελεσματικότερη και ταχύτερη θεραπευτική αποκατάσταση
- Σημαντικά μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των πολύ μικρών τομών (όχι ουλές ή δυσμορφίες στο δέρμα).
- Δε χρειάζεται νοσηλεία
Σύγχρονες Αρθροσκοπικές τεχνικές
Η αρθροσκοπική χειρουργική παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αναπτύσσοντας διαρκώς νέες τεχνικές και νέα εξειδικευμένα εργαλεία, που την καθιστούν ολοένα και λιγότερο επεμβατική. Διαφορετικές, εξελιγμένες τεχνικές εφαρμόζονται ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της βλάβης.Στις απλές βλάβες, μπορεί να γίνει άμεση επιδιόρθωσή τους όπως συρραφή τενόντων, συρραφή μηνίσκου, λύση συμφύσεων ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις, εφαρμόζονται σύνθετες τεχνικές με χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή ή τενοντομεταφορές για την υποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου μυός.
Μετεγχειρητική Αποκατάσταση
Μετεγχειρητικά συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος και χορηγούνται προληπτικά για τις πρώτες ημέρες απλά παυσίπονα. Ο ασθενής μετά την επέμβαση θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον ιατρό για έλεγχο της προόδου επούλωσης των τραυμάτων αλλά και για να του δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για κινητοποίηση. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως ύστερα από 8-10 ημέρες.
Απαραίτητο για την πετυχημένη μετεγχειρητική αποκατάσταση θεωρείται ο ασθενής να ακολουθήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που να περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες, κινησιοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας. Το πρόγραμμα εξατομικεύεται ανάλογα με το είδος και την έκταση της βλάβης που επιδιορθώθηκε.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, Αναστάσιος Δεληγεώργης, έχει εξειδικευθεί στην εφαρμογη προηγμένων αρθροσκοπικών τεχνικών κι έχει εργαστεί ως Κλινικός Εκπαιδευτής σε μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού. Επιπλέον, η Γ Ορθοπαιδική Κλινική του Υγεία στην οποία είναι Αναπλ. Δ/ντής, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα διεθνώς πιστοποιημενα εκπαιδευτικά κέντρα αρθροσκοπικής χειρουργικής .