Η εφαρμογή των Πρωτoκόλλων Ταχείας Αποκατάστασης (Fast-Track) στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών προσφέρει θεαματικά καλύτερο αποτέλεσμα και γρηγορότερη αποκατάσταση από τις παραδοσιακές τεχνικές.

Συγκεκριμένα:

Tα Πρωτόκολλα Fast-Track περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνικών Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Μinimally Ιnvasive Surgery – MIS), ειδικών αναισθησιολογικών τεχνικών και ειδικών μετεγχειρητικών πρακτικών νοσηλείας/φροντίδας που προσφέρουν τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης (λίγες ώρες μετά την επέμβαση) και την ελαχιστοποίηση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο σε 1-2 ημέρες.

Εφαρμόζονται στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, που ενδείκνυνται σε ασθενείς με προχωρημένη και χρόνια αρθρίτιδα οποιασδήποτε μορφής (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική) κι αφού προηγουμένως έχουν αποτύχει οι όποιες συντηρητικές θεραπείες. Με την αρθροπλαστική αντικαθίστανται οι κατεστραμμένες επιφάνειες του γόνατος/ισχίου με ειδική πρόθεση, αποκαθιστώντας έτσι τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και απαλλάσσοντας τον ασθενή από τον πόνο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η εφαρμογή των νεότερων τεχνικών Ελάχιστης Επεμβατικότητας-MIS προσφέρουν μεταξύ άλλων, ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των ιστών και της απώλειας αίματος μέσω των μικρότερων τομών ενώ οι ειδικές αναισθησιολογικές τεχνικές επιτρέπουν την ταχύτερη αφύπνιση του ασθενούς και μειώνουν τον μετεγχειρητικό πόνο.

Mετεγχειρητικά, o ασθενής δεν φέρει παροχετεύσεις, ουροκαθετήρα ή συσκευές αναλγησίας στη σπονδυλική στήλη, αποφεύγοντας έτσι περαιτέρω ενοχλήσεις ή πόνο και καθιστώντας δυνατή τη νοσηλεία μικρής διάρκειας.

Ο ασθενής κινητοποιείται με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή και σύμφωνα με τις οδηγίες του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρουργού, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας, και συνήθως μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από 1-2 ημέρες. Σημειώνεται όμως ότι η διάρκεια νοσηλείας εξαρτάται πάντα από την προεγχειρητική εκτίμηση, το ιστορικό της υγείας  και την κλινική κατάσταση του ασθενούς με γνώμονα πάντα την ασφάλειά του.

Η άμεση έναρξη προγράμματος φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης αποτελεί απαραίτητο τμήμα της ανάρρωσης και συμβάλλει στην ταχύτερη επαναφορά του ασθενούς στις καθημερινές του  δραστηριότητες.

Πλεονεκτήματα Πρωτοκόλλων Fast Track

  • Αποφυγή του τραυματισμού των ιστών μέσω των μικρών τομών
  • Μικρότερη απώλεια αίματος-μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων
  • Άμεση κινητοποίηση (λίγες ώρες μετά την επέμβαση)
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.