Οι ώμοι μας είναι ευάλωτοι σε τραυματισμούς κατά την κολύμβηση καθώς αναλαμβάνουν να κάνουν το μεγαλύτερο έργο στις περιστροφικές κινήσεις των χεριών. Ο συνηθέστερος τραυματισμός σε όσους ασχολούνται εντατικά με την κολύμβηση, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, είναι ο λεγόμενος «ώμος του κολυμβητή», δηλαδή η τενοντίτιδα(φλεγμονή) ή η προστριβή-πρόσκρουση διαφόρων στοιχείων του ώμου.

Ο καλύτερος τρόπος αποτροπής αυτών των τραυματισμών είναι η αύξηση της δύναμης των μυών και των τενόντων εντός του στροφικού πετάλου. Γι’ αυτό προσπαθήστε να ενσωματώσετε στο καθημερινό πρόγραμμα των ασκήσεων σας διατάσεις και ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ώμων.

Οι πρωταρχικές αιτίες του ώμου του κολυμβητή είναι η υπερβολική καταπόνηση της άρθρωσης του ώμου ή η έκθεση αγύμναστων μυών σε συνθήκες έντονης άσκησης, ενώ το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο πόνος.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση ενώ μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία του ώμου που μπορούν να αποκαλύψουν με ακρίβεια κάθε πιθανή παθολογία.

Η αντιμετώπιση του τραυματισμού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συντηρητική. Συστήνεται στα πρώτα στάδια του πόνου παγοθεραπεία για μείωση της φλεγμονής, ξεκούραση του ώμου ή και χορήγηση παυσίπονων/αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Ταυτόχρονα, μπορεί να ξεκινήσετε ένα στοχευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και μυϊκής ενδυνάμωσης, με σκοπό τη βελτίωση του εύρους κίνησης και την καλύτερη σταθεροποίηση του ώμου. Συνδυαστικά, μπορούν να χορηγηθούν ενέσεις βιολογικών παραγόντων (P.R.P) με πολύ καλά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση που αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, με ανώτατο όριο αναμονής  τους  6 μήνες, ή όταν διαγνωστεί βλάβη των σταθεροποιητικών ιστών της άρθρωσης (επιχείλιος χόνδρος), ο ώμος του κολυμβητή αντιμετωπίζεται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της Αρθροσκόπησης (δεν απαιτείται νοσηλεία).