arthritis24Η αρθρίτιδα (οστεορθριτιδα, ρευματοειδής, μετατραυματική) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των  δομικών στοιχείων της άρθρωσης (γόνατου, ισχιου, ώμου). Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία και μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία.

Αντιμετώπιση Αρθρίτιδας

Συντηρητική

Οι αρθρίτιδες αρχόμενης, ελαφράς ή μεσαίας μορφής αντιμετωπίζονται κατ’ αρχάς   συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, αλλά και ενδοαρθρικές ενέσεις με υαλουρονικό οξύ με ή χωρίς χονδροϊτίνη ή κορτιζόνη. Επίσης, μπορούν να εφαρμοστούν βιολογικές θεραπείες από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, με χρήση P.R.P. (πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια), βλαστοκυττάρων καθώς και καλλιέργειες χονδροκυττάρων.

Αρθροσκόπηση

Oταν η συντηρητική αγωγή δεν ανακουφίζει τον ασθενή, τότε ο ορθοπαιδικός μέσω αρθροσκόπησης μπορεί να διαγνώσει και παράλληλα να επιδιορθώσει πιθανές μικρές βλάβες στην περιοχή της άρθρωσης (μερική μηνισκεκτομή, αφαίρεση οστεοφύτων, μερική υμενεκτομή, χονδροπλαστική, αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων).

Η αρθροσκόπηση είναι μια σύγχρονη,  ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό της άρθρωσης χωρίς να την τραυματίσουμε και χωρίς να χρειάζεται να μείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο πολλές ώρες. Συνδυαστικά για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα μπορούν να εφαρμοστούν βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα και P.R.P.

Εάν αποτύχουν όλες οι ανωτέρω θεραπείες, τότε ενδείκνυται η ολική ή μερική αρθροπλαστική.

Αρθροπλαστική

Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης με ειδική πρόθεση. Αποκαθιστά τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και απαλλάσει τον ασθενή από τον πόνο, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Η πιο νέα και αποτελεσματική μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής είναι η ελάχιστα επεμβατική MIS (Minimal Invasive Surgery),  που προσφέρει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τις παραδοσιακές μεθόδους σε μικρότερο χρόνο.

Οι τομές είναι πολύ μικρότερες συγκριτικά με την κλασική αρθροπλαστική, με αποτέλεσμα να μην τραυματίζονται τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής της άρθρωσης και να ελαχιστοποιειται η απώλεια αίματος. Ο ασθενής βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφει στις δραστηριοτητες του γρηγορότερα με άμεση ανάκτηση της κινητικότητας της άρθρωσης.

Η πρόθεση αντικατάστασης της αρθρικής επιφάνειας αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού καθώς και  από ένα πλαστικό (πολυαιθυλένιο) που παρεμβάλλεται,  υλικά πολύ ανθεκτικά, με μακρά διάρκεια ζωής  και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό. Τα τμήματα αυτής της τεχνητής άρθρωσης προσομοιάζουν στη φυσιολογική άρθρωση.

Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια την αναισθησίας, και να επιστρέψει στο σπίτι του,  μετά από 1 ημέρα στην αρθροπλαστική του ώμου και μετά από 2-3 ημέρες στην  αρθροπλαστική του ισχίου ή του γόνατος.

Πλεονεκτήματα της MIS Αρθροπλαστικής

  • Μικρότερη κάκωση των μαλακών μορίων
  • Αποφυγή τραυματισμού των μυών
  • Μικρότερες τομές και αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
  • Μικρότερη απώλεια αίματος-μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων
  • Άμεση κινητοποίηση λίγες ώρες μετά την επέμβαση
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.

Νεότερες Τεχνικές Αρθροπλαστικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS)

Διάφορες είναι οι τεχνικες ελάχιστης επεμβατικότητας οι οποίες σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης (fast track) προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από τις παραδοσιακές τεχνικές.

Για την αρθροπλαστική του ισχίου, οι πιο συνήθεις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (ΜIS) είναι η κλασική, η ΑMIS ή ALMIS και  η mini posterior, οι οποίες  διαφοροποιούνται στο σημείο προσπέλασης και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Όλες οι τεχνικές αυτές ανεξαρτήτου του αν είναι πρόσθιες, προσθιοπλάγιες ή οπίσθιες, επικεντρώνονται στον ελάχιστο τραυματισμό των μαλακών μορίων, τη μείωση της αιμορραγίας, τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και τη γρήγορη κινητοποίηση.

Στο γόνατο μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική. Χρησιμοποιούνται ειδικά κατασκευασμένοι μηριαίοι και κνημιαίοι οδηγοί, οι οποίοι σχεδιάζονται σύμφωνα με την μοναδική ανατομία του κάθε ασθενούς, με τη βοήθεια τεχνολογιας αιχμής και μιας τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας. Η αξονικη τομογραφία δίνει το  πλεονέκτημα της δημιουργίας μιας λεπτομερούς, αναπαράστασης της ανατομίας του γόνατος. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων της αξονικής τομογραφίας αποστέλλονται σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού όπου  με ειδικά ηλεκτρονικά προγράμματα σχεδιάζονται  και κατασκευάζονται οι ειδικοί οδηγοί που θα χρησιμοποιηθούν.

Στον ώμο, εκτός από την κλασική αρθροπλαστική ώμου, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης αρθροπλαστικών επιφανείας.

Επίσης, η ανάστροφη (reverse) ολική αρθροπλαστική ώμου είναι από τις πιο σύγχρονες τεχνικές αρθροπλαστικής και ενδείκνυται για  ασθενείς με ιδιαίτερα επιβαρυμένους ώμους όπου η αρθρίτιδα συνοδεύεται από μη διορθώσιμη ρήξη των τενόντων του   στροφικού πετάλου – αρθροπάθεια στροφικού πετάλου (rotator cuff arthropathy) καθώς επίσης και σε κάποιες μορφές καταγμάτων του ώμου.

Οι βιολογικές θεραπείες, η προηγμένη αρθροσκόπηση και οι νέες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αρθροπλαστικής είναι τα σύγχρονα όπλα της ιατρικής  για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.