Ρήξη τενοντίου πετάλου

Ρήξη στροφικού πετάλου
Η Ρήξη τενοντίου Πετάλου είναι μια συνηθισμένη αιτία πόνου στον ώμο.

Ρήξη τενοντίου πετάλου σημαίνει μειωμένη μυική ισχύς και απώλεια της ομαλής κίνησης στον ώμο με αποτέλεσμα ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το χτένισμα ή το ντύσιμο, να γίνονται δύσκολα και επώδυνα.

 

ΑνατομίαΡήξη στροφικού πετάλου ανατομία

Ο ώμος είναι μια πολύπλοκη άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση του σώματος. Βρίσκεται εκεί που συναντάται το κεντρικό τμήμα του βραχιονίου με την ωμοπλάτη και το περιφερικό άκρο της κλείδας.

Το κεντρικό τμήμα του βραχιονίου αποτελείται από την βραχιόνιο κεφαλή που έχει σφαιρικό σχήμα και βρίσκεται απέναντι από την κοίλη επιφάνεια της ωμογλήνης που είναι τμήμα της  ωμοπλάτης. Οι δύο αυτές επιφάνειες καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση αλλά και την απορρόφηση των κραδασμών κατά την διάρκεια της κίνησης και της φόρτισης.

Επιχείλιος Χόνδρος. Η ωμογλήνη περιβάλλεται στο χείλος της από έναν ισχυρό ινοχόνδρινο ιστό, τον επιχείλιο χόνδρο. Ο χόνδρος αυτός αυξάνει το βάθος της ωμογλήνης, συμβάλλει στην σταθερότητα της άρθρωσης και βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών.

Αρθρικός θύλακος. Η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο ο οποίος παράγει αρθρικό υγρό και λιπαίνει την άρθρωση. Επίσης η άρθρωση περιβάλλεται από διάφορους συνδέσμους οι οποίοι συμβάλουν στην σταθερότητα της άρθρωσης.

Ρήξη στροφικού πετάλου 2

Τενόντιο πέταλο. Τέσσερις τένοντες περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου οι οποίοι κρατούν την κεφαλή επικεντρωμένη απέναντι στην αβαθή ωμογλήνη.. Οι τένοντες αυτοί δημιουργούν ένα πέταλο που καλύπτει την βραχιόνιο κεφαλή και την συνδέει με την ωμοπλάτη. Το τενόντιο πέταλο αποτελείται από τους τένοντες  του Υπακανθίου, του Υπερακανθίου , του Υποπλατίου και του Ελάσσονος. Οι μύες αυτοί εκτός από το να επικεντρώνουν την κεφαλή απέναντη από την ωμογλήνη βοηθούν στην άρση του άνω άκρου και στις στροφικές κινήσεις.

Ορογόνος Θύλακος (Bursa). Πάνω από το τενόντιο πέταλο και κάτω από το ακρώμιο, το οστικό τμήμα της ωμοπλάτης που βρίσκεται πάνω από την κεφαλή υπάρχει ένας ορογόνος θύλακος. Ο θύλακος αυτός παράγει υγρό και επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση του τενοντίου πετάλου που καλύπτει την κεφαλή του βραχιονίου όταν σηκώνουμε το χέρι. Όταν υποστεί ρήξη το τενόντιο πέταλο ο θύλακος αυτός συχνά φλεγμένει και γινεται επώδυνος.

Ρήξη Τενοντίου Πετάλου

Όταν ένας ή περισσότεροι τένοντες του πετάλου υποστούν ρήξη τότε παύει να έχει πρόσφυση στην κεφαλή του βραχιονίου.  Οι περισσότερες ρήξεις συμβαίνουν στον Υπερακάνθιο τένοντα αλλά και οι υπόλοιποι τένοντες μπορεί επίσης να υποστούν ρήξη.

Υπάρχουν δύο τύποι ρήξεων:

 • Μερική Ρήξη. Στην περίπτωση αυτή η βλάβη δεν αφορά όλο το πάχος του τένοντα αλλά ένα μέρος του είτε από την πλευρά της άρθρωσης είτε από την πλευρά του ορογόνου θυλάκου.
 • Ολικού Πάχους Ρήξη. Στην περίπτωση αυτή η ρήξη αφορά όλο το πάχος του τένοντα και ουσιαστικά δημιουργείται μια τρύπα στον τένοντα.

Εκτός από το πάχος του τένοντα οι ρήξεις διαφοροποιούνται και ανάλογα με την έκταση της ρήξης αν αφορούν όλο το πλάτος του ή τμήμα του καθώς και αν αφορούν έναν ή περισσότερους τένοντες.

Ρήξη στροφικού πετάλου αδυναμία άρσης

Αδυναμία άρσης του άνω άκρου σε ρήξη υπερεκανθίου

Αίτια ρήξης τενοντίου πετάλου

Υπάρχουν τριών ειδών πιθανές περιπτώσεις ρήξεων: οι αιφνίδιες- οξείες ή τραυματικές, οι χρόνιες ή εκφυλιστικές , και οι μικτές ρήξεις.

Τραυματικές ρήξεις

Οι τραυματικές ρήξεις συνήθως γίνονται μετά από πτώση με το άκρο σε έκταση ή απαγωγή, ή κατά την απότομη άρση βάρους σε μια όχι καλά ελεγχόμενη κίνηση. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει με άλλες κακώσεις του ώμου όπως μετά από ένα εξάρθρημα ή ένα κάταγμα κλείδας.

Εκφυλιστικές ρήξεις

Οι ρήξεις αυτές προέρχονται από εκφύλιση του τένοντα που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Η εκφύλιση συμβαίνει προοδευτικά με την αύξηση της ηλικίας και συναντάται συχνότερα στο κυρίαρχο χέρι.

Παράγοντες που προδιαθέτουν σε εκφυλιστικές ή χρόνιες ρήξεις:

 • Επαναλαμβανόμενες μικροκακώσεις.Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ειδικά αυτές που φέρνουν τον ώμο στα όρια του εύρους κίνησης μπορούν να προκαλέσουν μικροφθορές στο τενόντιο πέταλο. Αθλήματα όπως το μπάσκετ το τένις, το βόλεϊ, η κολύμβηση, η άρση βαρών, αλλά και πολλές χειρονακτικές εργασίες είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρχρηση, μκροτραυματισμούς και τελικά εκφυλιστική ρήξη του τενοντίου πετάλου.  είναι μερικά .
 • Η μειωμένη αιμάτωση των ιστών:Καθώς μεγαλώνουμε η αιμάτωση του τενοντίου πετάλου μειώνεται με αποτέλεσμα να μειώνεται η αναγεννητική ικανότητα του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη του τένοντα..
 • Οστεόφυτα.Οστικές προεξοχές κυρίως στην κάτω επιφάνεια του ακρωμίου μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς λόγω πρόσκρουσης του τένοντα με αποτέλεσμα την ρήξη του.

Μικτές ρήξεις

Οι ρήξεις αυτές αφορούν ασθενείς οι οποίοι παρουσίαζαν μια εκφυλιστική ρήξη πιθανόν χωρίς έντονα συμπτώματα και μετά από κάποιον τραυματισμό όπως μία πτώση η ρήξη μεγαλώνει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα στην ρήξη τενοντίου πετάλου είναι:

 • Άλγος στις κινήσεις και ιδιαίτερα στην άρση  κάποιου βάρους
 • Αδυναμία στην ανύψωση του χεριού αλλά και στις στροφικές κινήσεις
 • Νυχτερινό άλγος αλλά και άλγος σε ηρεμία
 • Κριγμός σε κάποιες κινήσεις του ώμου

Οι οξείες ρήξεις, μετά από κάποιο τραυματισμό, προκαλούν συνήθως έντονο πόνο και μπορεί να υπάρχει αδυναμία άρση του χεριού αμέσως μετά τον τραυματισμό.

Ρήξη στροφικού πετάλου πόνος

Στις  ρήξεις από υπέρχρηση μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος και αδυναμία. Ο πόνος μπορεί να είναι εντοπισμένος στον ώμο αλλά μπορεί και να αντανακλάται προς τον βραχίονα.Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται με την άρση του χεριού στο πλάι. Η χρήση του χεριού πάνω από το ύψος του ώμου μπορεί να είναι δύσκολη εξαιτίας του πόνου και της αδυναμίας.

Διάγνωση

Ιστορικό και κλινική εξέταση

Η διάγνωση στην ρήξη τενοντίου πετάλου θα γίνει από το ιστορικό του ασθενούς τα συμπτώματα του και την κλινική εξέταση . Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο του εύρους κίνησης, την μυϊκή ισχύ, σημεία ευαισθησίας και συγκεκριμένα κλινικά τεστ προκειμένου.

Απεικονιστικός έλεγχος

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με την μαγνητική τομογραφία, το αξονικό ή μαγνητικό αρθρογράφημα και τον υπέρηχο. Οι απλές ακτινογραφίες θα βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Θεραπεία

Η ρήξη τενοντίου πετάλου που δεν θα αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να επιδεινωθεί και να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα. Η ρήξη μπορεί να μεγαλώσει με την χρήση και το πέρασμα του χρόνου. Η πρώιμη αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει να μην εξελιχθεί η βλάβη και να επιστρέψει ταχύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στόχος της θεραπείας είναι να αποκατασταθεί η κίνηση και να εξαλειφτεί ο πόνος. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το μέγεθος της ρήξης, τη χρονιότητα της ρήξης, τη ύπαρξη αρθρίτιδας, την κατάσταση των μυών (αν υπάρχει ατροφία), την ποιότητα του τένοντα, την ηλικία,  το επίπεδο δραστηριότητας, συνυπάρχοντα προβλήματα.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Οι μισοί περίπου ασθενείς που αντιμετωπίζονται συντηρητικά θα ανακουφιστούν από τον πόνο και θα βελτιώσουν την κίνηση τους. Η μυϊκή ισχύς όμως, συνήθως δεν επανέρχεται αν δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση.Μείωση των δραστηριοτήτων πάνω από το επίπεδο του ώμου
 • Αποφυγή δραστριοτήτων που προκαλλούν πόνο.
 • Παυσίπονα και Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα.
 • Φυσικοθεραπεία με κινησιοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης.
 • Ένεση κορτιζόνης

Ρήξη στροφικού πετάλου ένεση κορτιζόνης

Όλα τα παραπάνω μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του πόνου και βελτίωση της κίνησης.

Νεώτερες συντηρητικές τεχνικές αντιμετώπισης αποτελούν οι πολλά υποσχόμενες Βιολογικές θεραπείες που στηρίζονται στην αναγεννητική ικανότητα του ίδιου του οργανισμού.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Αρθροσκόπηση του Ώμου

Στις περιπτώσεις εκείνες που τα συντηρητικά μέσα δεν αρκούν για να μειωθεί ο πόνος και να επανέλθει η λειτουργικότητα,  η σύγχρονη αντιμετώπιση των ρήξεων του τενοντίου πετάλου είναι η Αρθροσκόπηση του ώμου.

Η Αρθροσκόπηση του ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται για την καλύτερη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων βλαβών στην περιοχή της άρθρωσης. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική που επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό της άρθρωσης χωρίς να την τραυματίσουμε και χωρίς να χρειάζεται να μείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο πολλές ώρες.

Με την βοήθεια μια μικροσκοπικής κάμερας και ειδικά σχεδιασμένων μικροεργαλείων μέσα από μικρές οπές και όχι μεγάλες τομές, ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός μπορεί να αποκαταστήσει την συνέχεια του τένοντα ή να τον επανακαθηλώση στην βραχιόνιο κεφαλή, όπου συνήθως συμβαίνει η ρήξη.

Η συρραφή και επανακαθήλωση γίνεται με ειδικά σχεδιασμένα εμφυτεύσιμα υλικά και ράμματα.

Το σημαντικό στην αρθροσκοπική αποκατάσταση είναι ότι δεν ανοίγεται η άρθρωση, υπάρχει σεβασμός στους ιστούς, δεν τραυματίζονται οι μύες, δεν υπάρχουν μεγάλες τομές και δεν χρειάζεται νοσηλεία.

In Space Balloon

Σε κάποιες περιπτώσεις χρόνιων ρήξεων όπου υπάρχει μεγάλη ατροφία των μυών και εκφύλιση του τένοντα, η αποκατάσταση της συνέχειας του ή η επανακαθήλωση του στην βραχιόνιο κεφαλή, δεν είναι εφικτή. Στις περιπτώσεις αυτές και εφόσον δεν υπάρχει αρθρίτιδα τότε εφαρμόζεται μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος υποκατάστασης του τενοντίου πετάλου με ένα υπακρωμιακό πρόθεμα, το: «In Space Balloon».

Ρήξη στροφικού πετάλου πρόθεμαΠρόκειται για ένα πρόθεμα το οποίο τοποθετείται κάτω από το ακρώμιο και πάνω από την κεφαλή του βραχιονίου στην θέση που υπάρχει φυσιολογικά ο υπακρωμιακός ορογόνος θύλακος. Το πρόθεμα αυτό που μοιάζει με ένα μπαλόνι, αποτελείται από βιοαπορροφήσιμο υλικό το οποίο μετά από ένα χρόνο περίπου, εξαφανίζεται. Χρησιμεύει στο να κρατάει την κεφαλή του βραχιονίου επικεντρωμένη απέναντι από την ωμογλήνη, πράγμα που κάνει το φυσιολογικό τενόντιο πέταλο ενώ ταυτόχρονα καθιστά την κίνηση ανώδυνη διότι δεν επιτρέπει την προς τα άνω παρεκτοπιση της κεφαλήςκαι πρόσκρουση της στο ακρώμιο. Έτσι ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης προκειμένου να επανακτήσει ο ώμος του πλήρες λειτουργικό εύρος κίνησης.

 

 

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο προκειμένου ο ασθενής να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι απαραίτητο προκειμένου ο ώμος να ξαναποκτήσει το εύρος κίνησης και την μυϊκή του.