Ρήξη Χόνδρου Γόνατος

ΧόνδροςΡήξη χόνδρου γόνατοςΗ ρήξη χόνδρου γόνατος είναι μια συχνή αιτία πόνου στο γόνατο που προκαλεί δυσχέρεια στην βάδιση και μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη αρθρίτιδα.

Ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να υποστεί βλάβη από κάποιο τραυματισμό ή μπορεί και να έχει μια φυσιολογική φθορά. Οι χόνδρινες βλάβες (όπως η σύνθλιψη ή και η απόσπαση ενός τμήματος του αρθρικού χόνδρου) είναι συχνά συνέπεια αθλητικών δραστηριοτήτων.  Συχνότερα τραυματίζεται η άρθρωση του γόνατος αλλά μπορεί να αφορά οποιαδήποτε άρθρωση όπως την ποδοκνημική (αστράγαλο), το ισχίο, τον ώμο, τον αγκώνα και άλλες αρθρώσεις.

Ανατομία

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος.

Αποτελείται από το περιφερικό τμήμα του μηριαίου οστού, το κεντρικό της κνήμης και την επιγονατίδα. Τα τμήματα των οστών αυτών που βρίσκονται μέσα στην άρθρωση καλύπτονται από ένα λείο άσπρο μαλακό ιστό, τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος τους επιτρέπει να ολισθαίνουν συντελώντας  στην ομαλή κίνηση αλλά και στην απορρόφηση των κραδασμών. Ο αρθρικός χόνδρος είναι μια ειδική μορφή χόνδρου που ονομάζεται υαλώδης χόνδρος.

Ανατομία γόνατος

Συμπτώματα στην ρήξη χόνδρου γόνατος

Όταν ο χόνδρος του γονάτου έχει υποστεί μια βλάβη τότε παύει να υπάρχει ομαλή λειτουργία της άρθρωσης  η οποία μπορεί να είναι επώδυνη, να παρουσιάζει ύδραρθρο (αυξημένο αντιδραστικό υγρό), να έχει μηχανικά ενοχλήματα όπως εμπλοκή της άρθρωσης ή κριγμό (συνεπεία κάποιου ελεύθερου σώματος)  αλλά και να οδηγήσει σε πρώιμη αρθρίτιδα, δηλαδή σε πλήρη καταστροφή της άρθρωσης.

Διάγνωση

Η διάγνωση θα γίνει από το ιστορικό της κάκωσης, τη συμπτωματολογία, την κλινική εξέταση και τη μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Ο αρθρικός χόνδρος στερείται αιμάτωσης και γι’ αυτό ο οργανισμός  δεν μπορεί να επουλώσει μία βλάβη του με φυσιολογικό υαλώδη χόνδρο. Για το λόγο αυτό η επιστήμη έχει εξελίξει διάφορες τεχνικές προκειμένου να βοηθήσει στην πληρέστερη αποκατάσταση του χόνδρου και να καθυστερήσει την εξέλιξη μιας ενδεχόμενης αρθρίτιδας.

Οι Νέες Βιολογικές τεχνικές όπως :

και οι αρθροσκοπικές τεχνικές όπως:

  • Mικροκατάγματα,
  • Mεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων (ACI)
  • Mεταμόσχευση αυτόλογων οστεοχόνδρινων κυλίνδρων από άλλες μη φορτιζόμενες περιοχές

είναι μερικές από τις θεραπείες που χρησιμοποιούμε σήμερα ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση της βλάβης, προκειμένου να την αποκαταστήσουμε.

Αποκατάσταση

Ένα καλό πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπείες, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας και κινησιοθεραπεία είναι απαραίτητο για να επανέλθει ο ασθενής στις προηγούμενες δραστηριότητές του.