Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ένας από τους πιο συχνούς αθλητικούς τραυματισμούς στο γόνατο είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλών απαιτήσεων όπως το ποδόσφαιρο, το σκι, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ και γενικώς αθλήματα που έχουν αιφνίδια αλλαγή κατεύθυνσης, είναι επιρρεπείς σε κακώσεις του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου.

Ανατομία

Φυσιολογικό γόνατο

Φυσιολoγικό γόνατο

Η άρθρωση του γόνατος βρίσκεται εκεί που συναντάται το περιφερικό άκρο του μηριαίου με το κεντρικό άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα. Το μηριαίο και η κνήμη συνδέονται με συνδέσμους. Το γόνατο έχει 4 κύριους συνδέσμους οι οποίοι συγκρατούν την άρθρωση του γόνατος, 2 πλάγιους και 2 χιαστούς.

Πλάγιοι Σύνδεσμοι

Οι σύνδεσμοι αυτοί βρίσκονται στα δύο πλάγια του γόνατος, ο έσω πλάγιος από τη μέσα πλευρά και ο έξω από την εξωτερική πλευρά. Χρησιμεύουν στο να ελέγχουν την πλάγια σταθερότητα.

Χιαστοί Σύνδεσμοι

Οι χιαστοί σύνδεσμοι είναι δύο, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος. Βρίσκονται μέσα στο γόνατο, στην μεσότητα της άρθρωσης ανάμεσα στους δύο κονδύλους και διασταυρώνονται έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα Χ.

Ο Πρόσθιος Χιαστός εκφύεται από το πρόσθιο τμήμα της κνήμης και πορεύεται προς τα πάνω και πίσω και καταφύεται στην έσω πλευρά του έξω μηριαίου κονδύλου.  Εμποδίζει την πρόσθια παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό και συνεισφέρει στη στροφική σταθερότητα .

Ο Οπίσθιος Χιαστός εκφύεται από το οπίσθιο τμήμα της κνήμης και πορεύεται προς τα πάνω και μπρος και καταφύεται στην έσω επιφάνεια του έσω μηριαίου κονδύλου και εμποδίζει την οπίσθια παρεκτόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό.

 

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου (ΠΧΣ)

Στις μισές περίπου περιπτώσεις όπου υπάρχει ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνυπάρχουν κακώσεις και άλλων στοιχείων του γόνατος όπως των μηνίσκων, του αρθρικού χόνδρου ή άλλων συνδέσμων.

Οι κακώσεις του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου κατατάσσονται ανάλογα με τη βαρύτητα σε:

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου 21ου βαθμού διάστρεμμα: ο σύνδεσμος έχει απλώς διαταθεί λίγο αλλά διατηρεί την ακεραιότητά του και παρέχει σταθερότητα στο γόνατο

2ου βαθμού διάστρεμμα: Ο σύνδεσμος έχει διαταθεί-επιμηκυνθεί και υπάρχει μερική ρήξη των ινών του

3ου βαθμού διάστρεμμα: Ο σύνδεσμος παρουσιάζει πλήρη ρήξη και δεν παρέχει σταθερότητα στο γόνατο

Η μερική ρήξη του Προσθίου Χιαστού είναι σπάνια, συνήθως οι κακώσεις του προσθίου χιαστού είναι πλήρεις ρήξεις ή σχεδόν πλήρεις ρήξεις.

 

Μηχανισμός κάκωσης του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συμβαίνει με τους παρακάτω μηχανισμούς:

 • Κατά την απότομη αλλαγή κατεύθυνσης του αθλητή
 • Όταν ο αθλητής σταματήσει ή επιβραδύνει απότομα
 • Κατά την ανώμαλη προσγείωση μετά από ένα άλμα
 • Από άμεση πλήξη, συνήθως κατά τη σύγκρουση με κάποιον συναθλητή του

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αθλήτριες έχουν υψηλότερο ποσοστό ρήξης Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου συγκριτικά με τους άντρες αθλητές σε κάποια αθλήματα. Έχει προταθεί ως πιθανή αιτία η διαφορά στη φυσική κατάσταση, στην μυική ισχύ και στο νευρομυικό έλεγχο, αλλά επίσης και ανατομικές διαφορές που αφορούν τη λεκάνη και τη διαφορετική ευθυγράμμιση των κάτω άκρων, την αυξημένη χαλαρότητα των συνδέσμων καθώς και την επίδραση των οιστρογόνων στις ιδιότητές τους.

Κλινική Εικόνα

Τραυματισμός πρόσθιου χιαστού συνδέσμου Κατά τον τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ο ασθενής πολλές φορές αισθάνεται ή ακόμα και μπορεί να ακούσει το χιαστό να σπάει και αμέσως να νιώσει το γόνατο του να ενδίδει και να μην τον κρατάει. Συνήθως αυτό συνοδεύεται με πόνο και οίδημα – αίμαρθρο (συλλογή αίματος στην άρθρωση) το οποίο γίνεται εμφανές το πρώτο 24ωρο. Μπορεί επίσης να υπάρχει μείωση του εύρους κίνησης.

Προοδευτικά μετά από κάποιες εβδομάδες το αίμαρθο θα απορροφηθεί, ο πόνος θα μειωθεί και ο ασθενής θα επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ενοχλήσεις.

Όμως σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες, όπως είναι η άθληση, είναι πολύ πιθανό να έχει αίσθημα αστάθειας και ανασφάλειας με κίνδυνο να προκαλέσει νέους τραυματισμούς σε άλλα στοιχεία του γόνατος όπως στον αρθρικό χόνδρο ή τους μηνίσκους.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του τραυματισμού, τον μηχανισμό κάκωσης, τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Ο ορθοπαιδικός θα ελέγξει τη σταθερότητα του γόνατος με ειδικά τεστ συγκριτικά με το άλλο γόνατο.

Η απλή ακτινογραφία αν και δεν αναδεικνύει τις κακώσεις των μαλακών μορίων, μπορεί να απεικονίσει τυχόν συνοδά κατάγματα.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με την μαγνητική τομογραφία η οποία θα αναδείξει και τυχόν συνοδές κακώσεις.

Θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση στην οξεία φάση περιλαμβάνει τις εξής αρχές:

 • Ανάπαυση έως και μερική φόρτιση με βακτηρίες
 • Παγοθεραπεία
 • Περίδεση
 • Ανύψωση του σκέλους

Στη συνέχεια η θεραπεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Η ηλικία του ασθενούς, οι καθημερινές του απαιτήσεις, το είδος της εργασίας του, οι αθλητικές του δραστηριότητες, τυχόν  συνοδές κακώσεις και ο βαθμός της αστάθειας που του προκαλεί, θα καθορίσουν αν ο ασθενής θα ακολουθήσει  συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση.

Έτσι, ένας νέος αθλητής προκειμένου να συνεχίσει να αθλείται είναι πιθανότερο να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση σε σχέση με κάποιον λιγότερο δραστήριο, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ενοχλήματα ακολουθώντας συντηρητική αντιμετώπιση.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος που έχει υποστεί ρήξη δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς χειρουργείο. Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλό επίπεδο δραστηριοτήτων και χωρίς συνοδές κακώσεις μπορούν να ακολουθήσουν τη  συντηρητική αντιμετώπιση και να ανταποκριθούν αρκετά καλά.

Η συντηρητική αντιμετώπιση μετά την οξεία φάση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή.

Αν ο ασθενής μετά από ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης συνεχίζει και έχει αίσθημα αστάθειας ή παρουσιάσει νέο τραυματισμό τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

Χειρουργική Αντιμετώπιση-Συνδεσμοπλαστική

Νέοι ασθενείς με συμπτώματα αστάθειας και αυξημένο επίπεδο δραστηριοτήτων πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Η συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου όπως ονομάζεται, γίνεται συνήθως με τη χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή είναι οι τένοντες  των οπισθιων μηριαίων, μέρος του επιγονατιδικού τένοντα ή σπανιότερα του τετρακεφάλου. Σε ειδικές περιπτώσεις και όταν υπάρχουν πολλαπλές συνδεσμικές κακώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνθετικά μοσχεύματα.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε όλα τα είδη μοσχευμάτων. Μια εκτενής συζήτηση του ασθενούς με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό θα βοηθήσει στην κατάλληλη επιλογή του μοσχεύματος .

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές συνδεσμοπλαστικής, μονής ή διπλής δέσμης, καθώς και μέθοδοι σταθεροποίησης του μοσχεύματος. Ο στόχος είναι να αποκαταστήσουμε όσο είναι δυνατόν τη φυσιολογική ανατομία του γόνατος και τη σταθερότητά του. Το μόσχευμα θα χρησιμοποιηθεί ως ικρίωμα από τον οργανισμό για τη δημιουργία νέου συνδέσμου.

Η επέμβαση γίνεται με αρθροσκόπηση χωρίς να ανοιχτεί η άρθρωση του γόνατος, δια μέσου οπών λίγων χιλιοστών. Η αρθροσκοπική τεχνική υπερέχει διότι:

 • είναι λιγότερο τραυματική
 • έχει λιγότερο πόνο
 • έχει γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητα
 • δεν χρειάζεται νοσηλεία

Οι σύγχρονες βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα έρχονται να ενισχύσουν και να επιταχύνουν την επούλωση και ενσωμάτωση του μοσχεύματος.

Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο με τη βοήθεια ενός λειτουργικού κηδεμόνα και να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα ή την επόμενη το πρωί.

Αποκατάσταση

Η  φυσική αποκατάσταση μετά από ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι ένα αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας επανόδου του ασθενούς στις δραστηριότητες του ανεξαρτήτως του αν θα αντιμετωπισθεί χειρουργικά ή συντηρητικά. Στο χειρουργημένο ασθενή η φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται αρχικά στην ανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης του γόνατος και την αποφυγή περαιτέρω απώλειας μυϊκής μάζας. Στη συνέχεια, περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης διαμορφωμένες ώστε να προστατέψουν το καινούργιο σύνδεσμο. Στην τελική φάση περιλαμβάνονται εξειδικευμένες ασκήσεις για την επανένταξη του ασθενούς στο άθλημά του.

Επειδή πλήρη ενσωμάτωση και μετατροπή του μοσχεύματος σε λειτουργικό σύνδεσμο είναι μια διαδικασία που διαρκεί αρκετούς μήνες , μπορεί να χρειαστούν και έξι μήνες πριν την επιστροφή σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Σχετικά Άρθρα

 • χειρουργική ώμου

Οι Τελευταίες Εξελίξεις στη Χειρουργική Ώμου

Φεβρουάριος 27th, 2021|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Τελευταίες Εξελίξεις στη Χειρουργική Ώμου

Ο πόνος στον ώμο είναι ένα συχνό πρόβλημα σε άτομα κάθε ηλικίας. Οταν δεν αντιμετώπιζεται συντηρητικά, τότε συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Πόνος στον Ώμο
O πόνος μπορεί να εμφανίζεται  με τις κινήσεις ή να

 • injury-4211129_1280

Ρήξη Μηνίσκου: Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης

Δεκέμβριος 5th, 2020|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρήξη Μηνίσκου: Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης

Ρήξη Μηνίσκου: Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης 

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Συναντάται πιο συχνά σε αθλητές κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας,  αλλά και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω εκφύλισης και απώλειας

 • Sore after hard workout at fitness

Πόνος στον Ώμο: Όλες οι σύγχρονες θεραπείες από το Α-Ω

Ιούλιος 20th, 2020|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πόνος στον Ώμο: Όλες οι σύγχρονες θεραπείες από το Α-Ω

Ο πόνος στον ώμο είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και μπορεί να καταστήσει δυσλειτουργικό όλο το χέρι, δυσκολεύοντας την εκτέλεση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

Οι ώμοι είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς, καθώς αναλαμβάνουν να

 • jpg

«Γόνατο του δρομέα»: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Μαΐου 25th, 2020|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Γόνατο του δρομέα»: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Τι είναι το «γόνατο του δρομέα»

Ως «γόνατο του δρομέα» (runner’s knee)  εννοούμε έναν αμβλύ συνήθως αλλά όχι πάντα, διάχυτο πόνο στην πρόσθια ή έξω  επιφάνεια του γόνατος και περιγράφει μια ευρεία ομάδα παθολογικών καταστάσεων που αφορούν