Ρήξη Μηνίσκου: Συμπτώματα – Θεραπεία

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποστεί ρήξη μηνίσκου αλλά οι αθλητές και κυρίως αυτοί που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, είναι πιο επιρρεπείς.

Ανατομία

Ανατομία μηνίσκου

Η άρθρωση του γόνατος βρίσκεται εκεί που συναντάται το περιφερικό άκρο του μηριαίου με το κεντρικό άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα.

Οι μηνίσκοι είναι δύο σκληροί ελαστικοί ανατομικοί σχηματισμοί που αποτελούνται κυρίως από νερό και ίνες κολλαγόνου. Έχουν πεταλοειδές σχήμα και  παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες της κνήμης και του μηριαίου. Χρησιμεύουν  κυρίως στην απορρόφηση των φορτίων, στη βελτίωση της επαφής  του μηριαίου οστού με την κνήμη και επικουρούν στη σταθεροποίηση του γόνατος κάνοντας την κίνησή του πιο ομαλή.

 

 

 Μηχανισμός ρήξης μηνίσκου

Η οξεία ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας αθλητική δραστηριότητας, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όταν δρουν στροφικά και συμπιεστικά φορτία τα οποία υπερβαίνουν την αντοχή του μηνίσκου. Ο μηχανισμός της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος με ταυτόχρονη στροφή.

Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιθανότερο να παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μηνίσκους ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμών, οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι και μπορούν να υποστούν ρήξη και με πιο απλούς μηχανισμούς όπως την απλή έγερση από ένα βαθύ κάθισμα.

Ρήξη μηνίσκου

Υπάρχουν διάφορα είδη ρήξης, ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και την εντόπισή της. Οι συνήθεις ρήξεις περιλαμβάνουν την δίκην ράμφους παπαγάλου, την επιμήκη, την εγκάρσια, την δίκην λαβής κάδου και τις μεικτές ρήξεις.

Συμπτώματα

Την ώρα του τραυματισμού μπορεί να νιώσετε ή και να ακούσετε ένα θόρυβο σαν κάτι να έσπασε. Κάποιες φορές είναι δυνατό να συνεχίσει ο ασθενής τη δραστηριότητά του αλλά προοδευτικά  μπορεί να πρηστεί το γόνατο και να γίνει δύσκαμπτο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος (αντίστοιχα με το μηνίσκο που έχει σπάσει) που επιδεινώνεται με το γόνατο λυγισμένο  (όπως στο βαθύ κάθισμα ή τις σκάλες)
  • Οίδημα και δυσκαμψία
  • Μάγκωμα ή εμπλοκή του γόνατος όταν υπάρχει τεμάχιο που έχει παρεκτοπισθεί
  • Αίσθημα αστάθειας

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση με ειδικές τεχνικές. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμεύει για επιβεβαίωση της διάγνωσης, αποκλεισμό άλλων βλαβών και για το σχεδιασμό της θεραπείας.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης, το είδος της, την εντόπισή της, τα συμπτώματα που προκαλεί και την παρουσία άλλων βλαβών.

Έτσι, μικρές, χρόνιες εκφυλιστικές ρήξεις με ήπια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά με εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και ενδυνάμωσης.

Αρθροσκόπηση στο γόνατοΌλες οι υπόλοιπες ρήξεις καθώς και αυτές στις οποίες αποτυγχάνει η συντηρητική αγωγή, αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση.

Η αρθροσκόπηση μηνίσκου είναι μία μέθοδος με την οποία μέσα από 2 πολύ μικρές τομές μόλις λίγων χιλιοστών,  με τη βοήθεια μίας κάμερας και μικροεργαλείων μπορούν να αντιμετωπισθούν διάφορες ενδοαρθρικές βλάβες.

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση εξαρτάται από την εντόπιση και το είδος της ρήξης. Αν η ρήξη αφορά την περιφέρεια του μηνίσκου, περιοχή η οποία φυσιολογικά έχει αιμάτωση, Ρήξη και θεραπεία μηνίσκουο μηνίσκος μπορεί να συρραφεί κι έτσι να διασωθεί.  Όταν η ρήξη εντοπίζεται κεντρικότερα, στην περιοχή που δεν υπάρχει φυσιολογική αιμάτωση, τότε αφαιρείται μόνο εκείνο το τμήμα που δημιουργεί πρόβλημα (μερική μηνισκεκτομή), διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του μηνίσκου ακέραιο.

Αποκατάσταση

Μετά από αρθροσκοπική αποκατάσταση ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προκειμένου να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του.

Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται από το είδος της ρήξης και την αντιμετώπισή της. Έτσι, όταν πραγματοποιείται μερική μηνισκεκτομή ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες μετά την αρθροσκόπηση και σε αθλητικές δραστηριότητες σε 10-20 ημέρες. Στις περιπτώσεις εκείνες που γίνεται αρθροσκοπική συρραφή, αρχικά χρειάζεται αποφόρτιση του σκέλους με χρήση βακτηριών για 1 μήνα περίπου και η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει μετά από 3-4 μήνες.

Σχετικά Άρθρα

  • michael-phelps

Τι είναι ο <<ώμος του κολυμβητή>> και πώς αντιμετωπίζεται

Ιούλιος 22nd, 2019|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι είναι ο <<ώμος του κολυμβητή>> και πώς αντιμετωπίζεται

Οι ώμοι μας είναι ευάλωτοι σε τραυματισμούς κατά την κολύμβηση καθώς αναλαμβάνουν να κάνουν το μεγαλύτερο

  • a3ea2c82e823c6654be3c04854304eb0_XL

Επικονδυλίτιδα: όταν ο αγκώνας πονά…

Μαΐου 7th, 2019|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επικονδυλίτιδα: όταν ο αγκώνας πονά…

Η επικονδυλίτιδα είναι  μια επώδυνη πάθηση του αγκώνα που εμφανίζεται ως απόρροια επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή

  • petej finisherpixsc

Τελευταίες συμβουλές πριν τον αγώνα IRONMAN

Απρίλιος 9th, 2019|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τελευταίες συμβουλές πριν τον αγώνα IRONMAN

Λίγες μέρες μόνο μας χωρίζουν από τον πιο διάσημο  αγώνα τριάθλου IRONMAN στην Ελλάδα, στις

  • sports-injury-recovery

Ποιες είναι οι πιο συχνές αθλητικές κακώσεις;

Μάρτιος 19th, 2019|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ποιες είναι οι πιο συχνές αθλητικές κακώσεις;

Οι αθλητικές κακώσεις είναι πολύ συχνές σε αθλητές και αθλούμενους. Πρόκειται για τραυματισμούς που συμβαίνουν