τεχνικές ΑρθροπλαστικήςΗ αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης με ειδική πρόθεση. Αποκαθιστά τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και απαλλάσει τον ασθενή από τον πόνο, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Η πιο νέα και αποτελεσματική μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής είναι η ελάχιστα επεμβατική MIS (Minimal Invasive Surgery), που προσφέρει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τις παραδοσιακές μεθόδους σε μικρότερο χρόνο.

Οι τομές είναι πολύ μικρότερες συγκριτικά με την κλασική αρθροπλαστική, με αποτέλεσμα να μην τραυματίζονται τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής της άρθρωσης και να ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος. Ο ασθενής βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφει στις δραστηριότητες του γρηγορότερα με άμεση ανάκτηση της κινητικότητας της άρθρωσης.

Η πρόθεση αντικατάστασης της αρθρικής επιφάνειας αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού καθώς και  από ένα πλαστικό (πολυαιθυλένιο) που παρεμβάλλεται,  υλικά πολύ ανθεκτικά, με μακρά διάρκεια ζωής  και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό. Τα τμήματα αυτής της τεχνητής άρθρωσης προσομοιάζουν στη φυσιολογική άρθρωση.

Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια την αναισθησίας, και να επιστρέψει στο σπίτι του, μετά από 1 ημέρα στην αρθροπλαστική του ώμου και μετά από 2-3 ημέρες στην  αρθροπλαστική του ισχίου ή του γόνατος (ανάλογα με την έκταση της βλάβης και το ιστορικό του ασθενούς).

Πλεονεκτήματα της MIS Αρθροπλαστικής

  • Μικρότερη κάκωση των μαλακών μορίων
  • Αποφυγή τραυματισμού των μυών
  • Μικρότερες τομές και αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών
  • Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
  • Μικρότερη απώλεια αίματος-μικρότερη ανάγκη μεταγγίσεων
  • Άμεση κινητοποίηση λίγες ώρες μετά την επέμβαση
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Ταχύτερη αποκατάσταση και γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.

 Νεότερες Τεχνικές Αρθροπλαστικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS)

Διάφορες είναι οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας οι οποίες σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης (fast track) προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από τις παραδοσιακές τεχνικές.

Για την αρθροπλαστική του ισχίου, οι πιο συνήθεις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (ΜIS) είναι η κλασική, η ΑMIS ή ALMIS και  η mini posterior, οι οποίες  διαφοροποιούνται στο σημείο προσπέλασης και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Όλες οι τεχνικές αυτές ανεξαρτήτου του αν είναι πρόσθιες, προσθιοπλάγιες ή οπίσθιες, επικεντρώνονται στον ελάχιστο τραυματισμό των μαλακών μορίων, τη μείωση της αιμορραγίας, τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και τη γρήγορη κινητοποίηση.

arthroplastiki_isxios

Στο γόνατο μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική. Χρησιμοποιούνται ειδικά κατασκευασμένοι μηριαίοι και κνημιαίοι οδηγοί, οι οποίοι σχεδιάζονται σύμφωνα με την μοναδική ανατομία του κάθε ασθενούς, με τη βοήθεια τεχνολογίας αιχμής και μιας τρισδιάστατης αξονικής τομογραφίας. Η αξονική τομογραφία δίνει το  πλεονέκτημα της δημιουργίας μιας λεπτομερούς, αναπαράστασης της ανατομίας του γόνατος. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων της αξονικής τομογραφίας αποστέλλονται σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού όπου  με ειδικά ηλεκτρονικά προγράμματα σχεδιάζονται  και κατασκευάζονται οι ειδικοί οδηγοί που θα χρησιμοποιηθούν.

Στον ώμο, εκτός από την κλασική αρθροπλαστική ώμου, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης αρθροπλαστικών επιφανείας.

Επίσης, η ανάστροφη (reverse) ολική αρθροπλαστική ώμου είναι από τις πιο σύγχρονες τεχνικές αρθροπλαστικής και ενδείκνυται για  ασθενείς με ιδιαίτερα επιβαρυμένους ώμους όπου η αρθρίτιδα συνοδεύεται από μη διορθώσιμη ρήξη των τενόντων του   στροφικού πετάλου – αρθροπάθεια στροφικού πετάλου (rotator cuff arthropathy) καθώς επίσης και σε κάποιες μορφές καταγμάτων του ώμου.