Τι είναι η Aρθροσκόπηση Ώμου;

αρθροσκόπηση ώμουΗ αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται για την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων βλαβών στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική που επιτρέπει να δούμε στο εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα προβλήματα του ώμου, χωρίς νοσηλεία του ασθενούς.

Ο ώμος είναι μία άρθρωση που εκτελεί κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Παλιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με όλα τα σχετικά συνακόλουθα προβλήματα όπως μεγάλος τραυματισμός της άρθρωσης, πολυήμερη νοσηλεία του ασθενούς και ακινητοποίηση του ώμου με πόνο για πολλές εβδομάδες.

Η πρωτοποριακή μέθοδος της αρθροσκόπησης ήρθε για να λύσει τα παραπάνω προβλήματα.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναστάσιος Δεληγεώργης είναι εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές της αρθροσκοπικής χειρουργικής ενώ η  Γ Ορθοπαιδική Κλινική του Υγεία στην οποία είναι Δ/ντής, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ορθοπαιδικά κέντρα στην Ελλάδα που έχουν πιστοποιηθεί διεθνώς ως εκπαιδευτικό κέντρο αρθροσκοπικής χειρουργικής .

Ανατομία Ώμου

Ο ώμος είναι μια πολύπλοκη άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση του σώματος. Βρίσκεται εκεί που συναντάται το κεντρικό τμήμα του βραχιονίου με την ωμοπλάτη και το περιφερικό άκρο της κλείδας.

ώμος

Το κεντρικό τμήμα του βραχιονίου αποτελείται από την βραχιόνιο κεφαλή που έχει σφαιρικό σχήμα και βρίσκεται απέναντι από την κοίλη επιφάνεια της ωμογλήνης που είναι τμήμα της  ωμοπλάτης. Οι δύο αυτές επιφάνειες καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση αλλά και την απορρόφηση των κραδασμών κατά τη διάρκεια της κίνησης και της φόρτισης.

Επιχείλιος Χόνδρος. Η ωμογλήνη περιβάλλεται στο χείλος της από έναν ισχυρό ινοχόνδρινο ιστό, τον επιχείλιο χόνδρο. Ο χόνδρος αυτός αυξάνει το βάθος της ωμογλήνης, συμβάλλει στη σταθερότητα της άρθρωσης και βοηθάει στην απορρόφηση των κραδασμών.

Αρθρικός θύλακος. Η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο ο οποίος παράγει αρθρικό υγρό και λιπαίνει την άρθρωση. Επίσης, η άρθρωση περιβάλλεται από διάφορους συνδέσμους οι οποίοι συμβάλουν στη σταθερότητα της άρθρωσης.

Τενόντιο πέταλο. Τέσσερις τένοντες περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου οι οποίοι κρατούν την κεφαλή επικεντρωμένη απέναντι στην αβαθή ωμογλήνη. Οι τένοντες αυτοί δημιουργούν ένα πέταλο που καλύπτει τη βραχιόνιο κεφαλή και την συνδέει με την ωμοπλάτη. Το τενόντιο πέταλο αποτελείται από τους τένοντες  του Υπακανθίου, του Υπερακανθίου , του Υποπλατίου και του Ελάσσονος.

Ορογόνος Θύλακος (Bursa). Πάνω από το τενόντιο πέταλο και κάτω από το ακρώμιο, το οστικό τμήμα της ωμοπλάτης που βρίσκεται πάνω από την κεφαλή, υπάρχει ένας ορογόνος θύλακος. Ο θύλακος αυτός παράγει υγρό και επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση του τενοντίου πετάλου που καλύπτει την κεφαλή του βραχιονίου όταν σηκώνουμε το χέρι.

Περιγραφή της αρθροσκόπησης ώμου

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός εισάγει στο δέρμα του ώμου μέσω μικρών οπών (περίπου 3-5 χιλιοστών) το αρθροσκόπιο, το οποίο φέρει μια μικροσκοπική κάμερα με ισχυρό φωτισμό και συνδέεται με μία ειδική οθόνη, όπου προβάλλεται σε μεγέθυνση εξαιρετικά καθαρή και έγχρωμη εικόνα.

Δίνεται έτσι στο χειρουργό η δυνατότητα:

 • να εξετάσει προσεκτικά το εσωτερικό της άρθρωσης (του ώμου) και να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες,  ακόμα και τις πολύ μικρές, και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της άρθρωσης
 • να επιδιορθώσει τις ενδαρθρικές και περιαρθρικές βλάβες με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων, πολύ λεπτών εργαλείων καθώς και εμφυτεύσιμων αδρανών υλικών, όπως ράμματα και άγκυρες. Ενδεικτικά, μπορεί να προχωρήσει σε  αποκατάσταση τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη, σε λύση συμφύσεων, σε επιδιόρθωση βλαβών που έχουν προέλθει από εξάρθρημα (π.χ. αποκατάσταση του επιχείλιου χόνδρου).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση του ώμου διαρκεί το πολύ μία ώραΠραγματοποιείται με συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του.

Αρθροσκοπικές τεχνικές

Διαφορετικές, εξελιγμένες  αρθροσκοπικές τεχνικές εφαρμόζονται ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της βλάβης.

Στις απλές βλάβες, γίνεται άμεση επιδιόρθωσή τους (συρραφή) ενώ στις βαρύτερες περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η άμεση επιδιόρθωση, εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Σε μαζικές μη επιδιορθώσιμες  ρήξεις του τενοντίου πετάλου,  μπορεί ανά περίπτωση να γίνει ανακατασκευή του άνω αρθρικού θυλάκου με χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή ή  να γίνουν τενοντομεταφορές για την υποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου μυός. Σε υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα και περιπτώσεις με μεγάλα οστικά ελλείμματα της άρθρωσης του ώμου, πραγματοποιείται αρθροσκοπικά  τοποθέτηση οστικού αυτομοσχεύματος (bone block) από το  λαγόνιο οστό ή μετάθεση της κορακοειδούς απόφυσης (Latarjet).

Πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης του Ώμου

 • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
 • Υψηλή διαγνωστική ευαισθησία/ακρίβεια
 • Αποτελεσματικότερη και ταχύτερη θεραπευτική αποκατάσταση
 • Ελάχιστα τραυματική
 • Σημαντικά μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των πολύ μικρών τομών (όχι ουλές ή δυσμορφίες στο δέρμα). Επιπλέον, τα όποια σημάδια πρακτικά εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες
 • Δε χρειάζεται νοσηλεία

Ενδείξεις για τη διενέργεια αρθροσκόπησης  ώμου

Η αρθροσκόπηση  ώμου πραγματοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων:

 • Αρχόμενη αρθρίτιδα
 • Βλάβες, κακώσεις του αρθρικού χόνδρου
 • Δυσκαμψία ώμου (Παγωμένος Ώμος)
 • Επιλεγμένα κατάγματα
 • Εμμένουσα ασβεστοποιός τενοντίτιδα
 • Ρήξη του τενοντίου πετάλου
 • Ρήξη επιχειλίου χόνδρου και συνδέσμων του ώμου σε εξαρθρήματα ή οξεία και χρόνια αστάθεια
 • Παθήσεις του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός
 • Παθήσεις του αρθρικού υμένα
 • Πίεση υπερπλάτιου νεύρου
 • Σύνδρομο πρόσκρουσης
 • Ύπαρξη ελεύθερων ενδοαρθρικών σωμάτων

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση

Μετά το χειρουργείο προτείνεται συνήθως η χρήση εδικής ανάρτησης ώμου για τις πρώτες ημέρες η οποία επιτρέπει να γίνεται χρήση του χεριού για τις καθημερινές βασικές λειτουργίες. Μετεγχειρητικά συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος και χορηγούνται προληπτικά για τις πρώτες ημέρες απλά παυσίπονα από το στόμα.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από τον ιατρό για τον έλεγχο της προόδου επούλωσης των τραυμάτων αλλά και για να του δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για κινητοποίηση. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως ύστερα από 8-10 ημέρες.

Απαραίτητο για την πετυχημένη μετεγχειρητική αποκατάσταση θεωρείται ο ασθενής να ακολουθήσει στη συνέχεια ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης.

Φυσικοθεραπεία

Απαραίτητη είναι η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση του ασθενούς, κυρίως με την μορφή ασκήσεων τις οποίες ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιεί και μόνος του στο σπίτι υπό την καθοδήγηση πάντα του φυσικοθεραπευτή ή του ιατρού. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με το είδος και την έκταση της βλάβης που επιδιορθώνεται με την αρθροσκόπηση.

Συχνές Ερωτήσεις

 •  Ποιος είναι ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο;

Σε αντίθεση με άλλες επεμβάσεις, η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια διαδικασία ελάχιστα επεμβατική. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ύστερα από κάποιες ώρες.

 •  Τι αναισθησία χορηγείται κατά την αρθροσκόπηση ώμου;

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική. Η αναισθησία που θα χορηγηθεί στον ασθενή, εξαρτάται από το ιατρικό του ιστορικό όπως και από τη σοβαρότητα της πάθησής του. Πάντως, στην αρθροσκόπηση ώμου τις περισσότερες φορές εφαρμόζεται ένας συνδυασμός τοπικής αναισθησίας με ήπια ολική αναισθησία.

 • Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης;

Κατά την αρθροσκόπηση ώμου συνήθως δεν παρουσιάζονται επιπλοκές. Θεωρητικά όλες οι επεμβάσεις μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές οι οποίες αφορούν μόλυνση του σημείου επέμβασης, αιμορραγία, οίδημα, βλάβη στα νεύρα ή ακόμη και θρόμβωση. Η πιθανότητα όμως να παρουσιαστεί κάτι από όλα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια σε χειρουργεία σαν την αρθροσκόπηση ώμου που είναι ελάχιστα επεμβατική. Επίσης, η συστηματική παρακολούθηση μετεγχειρητικά, μειώνει ακόμη περισσότερο την περίπτωση επιπλοκών.

Βασικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι η ικανότητα και η εμπειρία του χειρουργού, το μέγεθος του χειρουργικού τραύματος, η συστηματική παρακολούθηση του ασθενούς μετά την επέμβαση, η συνέπεια του ασθενούς στην τήρηση του φυσικοθεραπευτικού προγράμματος.

 •  Ποιο είναι το κόστος της αρθροσκόπησης ώμου;

Η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι διαφορετική. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να οριστεί ακριβές κόστος για την επέμβαση. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης, τα ειδικά υλικά και τον ιατρικό εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί (εξειδικευμένο ή μη) κ.ά.

Αν διαβάζοντας στην αναλυτική αρθρογραφία τα συμπτώματα της αρθροσκόπησης ώμου διαπιστώσατε ταύτιση, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον ιατρό. Μαζί θα μπορέσετε να βρείτε την κατάλληλη εξατομικευμένη λύση για εσάς.

 • Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Μετά το χειρουργείο προτείνεται συνήθως η χρήση εδικής ανάρτησης ώμου για τις πρώτες ημέρες η οποία επιτρέπει να γίνεται χρήση του χεριού για τις καθημερινές βασικές λειτουργίες. Μετεγχειρητικά συνήθως δεν υπάρχει πόνος και χορηγούνται προληπτικά για τις πρώτες ημέρες απλά παυσίπονα από το στόμα.

Επίσης, ο ασθενής μετά την επέμβαση θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από τον ιατρό για τον έλεγχο της προόδου επούλωσης των τραυμάτων αλλά και για να του δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για κινητοποίηση. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως ύστερα από 8 ημέρες.

Απαραίτητη είναι επίσης και η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση του ασθενούς κυρίως με την μορφή ασκήσεων τις οποίες ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιεί και μόνος του στο σπίτι υπό την καθοδήγηση πάντα του φυσικοθεραπευτή ή του ιατρού.

Σχετικά Άρθρα

 • 71270290_2394854404167243_9171271944660582400_o

Διεθνής επιστημονική δημοσίευση της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής

Οκτώβριος 9th, 2019|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διεθνής επιστημονική δημοσίευση της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής

Στη Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ εφαρμόζουμε καινοτόμες τεχνικές που τυγχάνουν διεθνής επιστημονικής αναγνώρισης.

 • 27788814_1954377698214918_9099680715721802577_o

2ο Διεθνές Σεμινάριο Ώμου “Athens Shoulder Course”, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, 1-3/02/18

Μάρτιος 16th, 2018|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 2ο Διεθνές Σεμινάριο Ώμου “Athens Shoulder Course”, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, 1-3/02/18

Στο 2nd Athens Shoulder Course που διοργανώθηκε από τη Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΥΓΕΙΑ σε