Τι είναι η Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική κατά την οποία μπορούμε να δούμε μέσα στην άρθρωση με μία κάμερα μέσα από μία πολύ μικρή οπή. Σκοπός της είναι να δούμε μέσα στη άρθρωση της ποδοκνημικής, να εντοπίσουμε τις διάφορες βλάβες και να τις επιδιορθώσουμε.

Παλιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με όλα τα σχετικά συνακόλουθα προβλήματα όπως μεγάλος τραυματισμός της άρθρωσης, πολυήμερη νοσηλεία του ασθενούς και ακινητοποίηση του ώμου με πόνο για πολλές εβδομάδες.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν δημιουργήσει οθόνες και κάμερες  πολύ υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό ειδικών μικροεργαλείων έχουν καταστήσει την αρθροσκόπηση μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο  στην αντιμετώπιση πολλών  παθολογιών και τραυματισμών της ποδοκνημικής.

Ανατομία ποδοκνημικής

αρθροσκόπηση ποδοκνημικήςΗ ποδοκνημική είναι η άρθρωση που συνδέει 3 οστά, την περιφερική κνήμη και την περόνη από την μία πλευρά και τον αστράγαλο από την άλλη.  Τα τμήματα των οστών αυτών που βρίσκονται μέσα στη άρθρωση καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, μια λεία επιφάνεια που επιτρέπει την ομαλή ολίσθηση αλλά και την απορρόφηση των κραδασμών κατά την διάρκεια της κίνησης και της φόρτισης.

Η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο, μια λεπτή μεμβράνη η οποία παράγει το αρθρικό υγρό το οποίο ενυδατώνει και λιπαίνει τον χόνδρο και μειώνει τις τριβές.

Ενδείξεις της Αρθροσκόπησης Ποδοκνημικής

Μια σειρά από διάφορες βλάβες των μαλακών μορίων του χόνδρου και των οστών της ποδοκνημικής μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής χρησιμοποιείται συνήθως:

 • Για την αφαίρεση ελεύθερων σωμάτωνdelh1
 • Στην Ρήξη του αρθρικού χόνδρου, για καθαρισμό της βλάβης και δημιουργία συνθηκών επούλωσης με την χρήση τρυπανισμών ή μικροκαταγμάτων, τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων
 • Στην αφαίρεση του αρθρικού υμένα σε φλεγμονώδεις παθήσεις
 • Στην αφαίρεση οστεόφυτων.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής – Το Χειρουργείο

Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις της ποδοκνημικής δεν χρειάζονται νοσηλεία και οι ασθενείς συνήθως εξέρχονται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Αναισθησία

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής μπορεί να γίνει είτε με περιοχική αναισθησία είτε με γενική αναισθησία. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ηλικία συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα και άλλα. Ο αναισθησιολόγος θα συζητήσει με τον ασθενή και θα του προτείνει την καλύτερη αναισθησία για αυτόν.

Η Επέμβαση

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα κάνει 1 μικρή τομή λίγων χιλιοστών στην πρόσθια επιφάνεια της ποδοκνημικής, διαμέσου της οποίας τοποθετεί μία ειδική μικροσκοπική κάμερα εντός της άρθρωσης. Στην συνέχεια  ένα στείρο υγρό (φυσιολογικός ορός) εγχέεται με ειδική αντλία μέσα στην άρθρωση για να ξεπλύνει και να διατείνει την άρθρωση διευκολύνοντας έτσι την επέμβαση.  Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με μια οθόνη, διαμέσου της οποίου ο χειρουργός μπορεί να δει με κάθε λεπτομέρεια μέσα στην άρθρωση και να εντοπίσει τις διάφορες βλάβες.

Στην συνέχεια και εφόσον εντοπισθεί κάποια βλάβη ο Ορθοπαιδικός θα εισάγει στο γόνατο από μια δεύτερη οπή, τα κατάλληλα και ειδικά σχεδιασμένα μικροεργαλεία προκειμένου να διορθώσει τις βλάβες.

Στο τέλος της επέμβασης  οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται ελαστική επίδεση. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και είναι δυνατή η επίδειξή του στον ασθενή κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τις βλάβες και μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά έως και μία ώρα.

Ο ασθενής συνήθως μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Μετεγχειρητικά

Είναι σημαντικό ο ασθενή να διατηρήσει το χειρουργημένο μέλος ψηλά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Επίσης η παγοθεραπείας στην συχνότητα που προτείνει ο Ιατρός θα βοηθήσει στην αποφυγή μετεγχειρητικού οιδήματος και στον πόνο.

Επίδεση

Κατά την έξοδο σας από το νοσοκομείο ο ασθενής θα έχει καλυμμένο το τραύμα του με αυτοκόλλητες γάζες και ελαστικό επίδεσμο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα. Ο Ιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή κάθε πότε θα πρέπει να κάνει αλλαγή στο τραύμα και πότε θα κοπούν τα ράμματα. Συνήθως η πρώτη επανεξέταση γίνεται 1-3 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Φόρτιση

Μετά την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής ο ασθενής καλό είναι να έχει ένα ζευγάρι βακτηρίες για τις πρώτες ημέρες και να φορτίζει το σκέλος όσο του επιτρέπει ο πόνος. Συνήθως δεν είναι απαραίτητες για παραπάνω από μερικές ημέρες αλλά εξαρτάται από την βλάβη που υπήρχε στην άρθρωση και την θεραπεία στην οποία υπεβλήθη. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και τις ακριβείς οδηγίες για την φόρτιση θα τις δώσει ο Ιατρός του.

Οδήγηση

Το πότε θα μπορέσει ο ασθενής να οδηγήσει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

 • Το πάσχον μέλος
 • Τον τύπο του κιβωτίου ταχυτήτων του αυτοκινήτου (αυτόματο ή χειροκίνητο)
 • Το είδος της επέμβασης
 • Τον πόνο
 • Το είδος της αναλγησίας
 • Την ικανότητα ελέγχου το ποδιού

Συνήθως οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν 1-2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Αθλητικές Δραστηριότητες

Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες εξαρτάται από το είδος και την έκταση της βλάβης.

Απαραίτητο είναι ο ασθενής να ακολουθήσει μετεγχειρητικά ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Πλεονεκτήματα

Τα κύρια πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής είναι:

 • Η ταχεία ανάρρωση
 • Γρήγορη επάνοδος στην καθημερινότητα
 • Ταχύτερη επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες
 • Αναίμακτη μέθοδος
 • Μείωση του πόνου
 • Δεν χρειάζεται νοσηλεία