Αρθροσκόπηση Γόνατος (Μηνίσκου)

αρθροσκόπηση_γόνατοςΗ αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική κατά την οποία μπορούμε να δούμε μέσα στην άρθρωση με μία κάμερα μέσα από μία μικρή οπή. Σκοπός της είναι να δούμε μέσα στην άρθρωση του γόνατος, να εντοπίσουμε τις διάφορες βλάβες και να τις επιδιορθώσουμε.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν δημιουργήσει οθόνες και κάμερες  πολύ υψηλής ευκρίνειας, οι οποίες σε συνδυασμό με το σχεδιασμό ειδικών μικροεργαλείων έχουν καταστήσει την αρθροσκόπηση μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο  στην αντιμετώπιση πολλών παθολογιών και τραυματισμών του γόνατος.

Ενδείξεις

Η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται συνήθως:

 • Στη Ρήξη του μηνίσκου για συρραφή ή αφαίρεση του σπασμένου τεμαχίου
 • Στη Ρήξη του Πρόσθιου ή του Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου για την ανακατασκευή τους
 • Για την αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων
 • Στη Ρήξη του αρθρικού χόνδρου για καθαρισμό της βλάβης και δημιουργία συνθηκών επούλωσης με τη χρήση τρυπανισμών ή μικροκαταγμάτων, καθώς και με τη μεταμόσχευση χονδροκυττάρων ή Mosaicplasty
 • Στην αφαίρεση του αρθρικού υμένα σε φλεγμονώδεις παθήσεις

Προεγχειρητικός έλεγχος

Ο Ορθοπαιδικός μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και τη κλινική εξέταση μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία γόνατος ή και μια μαγνητική τομογραφία προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του.

Αναισθησία

Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να γίνει είτε με περιοχική αναισθησία είτε με ελαφριά γενική αναισθησία. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ηλικία, τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, το κάπνισμα και άλλα. Ο Αναισθησιολόγος θα συζητήσει με τον ασθενή και θα του προτείνει την καλύτερη αναισθησία για αυτόν.

Η Επέμβαση

αρθροσκόπηση_γόνατος_επέμβασηΟ Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα κάνει 1 μικρή τομή ελάχιστων χιλιοστών στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, μέσω της οποίας τοποθετεί μία ειδική κάμερα εντός της άρθρωσης. Ένα στείρο υγρό (φυσιολογικός ορός) εγχύεται με ειδική αντλία μέσα στην άρθρωση για να ξεπλύνει και να διατείνει την άρθρωση διευκολύνοντας έτσι την επέμβαση.  Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και μια οθόνη διαμέσου της οποίας ο χειρουργός μπορεί να δει με κάθε λεπτομέρεια μέσα στην άρθρωση και να εντοπίσει τις διάφορες βλάβες.

Στη συνέχεια και εφόσον εντοπισθεί κάποια βλάβη,  ο  Ορθοπαιδικός θα εισάγει στο γόνατο από μια δεύτερη οπή τα κατάλληλα και ειδικά σχεδιασμένα μικροεργαλεία προκειμένου να διορθώσειΔιάγραμμα_Αρθροσκόπηση_Γόνατος τις βλάβες.

Στο τέλος της επέμβασης,  οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται ελαστική επίδεση. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και είναι δυνατή η επίδειξή του στον ασθενή κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τις βλάβες και μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά έως και μία ώρα.

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.

Μετεγχειρητικά

Παγοθεραπεία_Αρθροσκόπηση_Γόνατος

Είναι σημαντικό μετά την αρθροσκόπηση γόνατος ο ασθενής να διατηρήσει το χειρουργημένο μέλος ψηλά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Επίσης, η παγοθεραπεία στη συχνότητα που προτείνει ο Ιατρός, θα βοηθήσει στην αποφυγή μετεγχειρητικού οιδήματος και στον πόνο.

Επίδεση

Κατά την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής θα έχει καλυμμένο το τραύμα του με αυτοκόλλητες γάζες και ελαστικό επίδεσμο. Ο Ιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή κάθε πότε θα πρέπει να κάνει αλλαγή στο τραύμα και πότε θα κοπούν τα ράμματα. Συνήθως,  η  πρώτη  επανεξέταση γίνεται 1-3 ημέρες μετά την επέμβαση.

Φόρτιση

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής καλό είναι να έχει ένα ζευγάρι βακτηρίες για τις πρώτες ημέρες και να φορτίζει το σκέλος όσο του επιτρέπει ο πόνος. Συνήθως δεν είναι απαραίτητες για παραπάνω από μερικές ημέρες αλλά εξαρτάται από τη βλάβη που υπήρχε στο γόνατο και τη θεραπεία στην οποία υπεβλήθη. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και τις ακριβείς οδηγίες για τη φόρτιση θα τις δώσει ο Ιατρός του.

Οδήγηση

Το πότε θα μπορέσει ο ασθενής να οδηγήσει, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

 • Το πάσχον γόνατο
 • Τον τύπο του κιβωτίου ταχυτήτων του αυτοκινήτου (αυτόματο ή χειροκίνητο)
 • Το είδος της επέμβασης
 • Τον πόνο
 • Το είδος της αναλγησίας
 • Την ικανότητα ελέγχου του ποδιού

Ασκήσεις Ενδυνάμωσης

Ασκήσεις Ενδυνάμωσης (Αρθροσκόπηση Γόνατος)Όσο απαραίτητο είναι το χειρουργείο, τόσο σημαντική είναι και η μετεγχειρητική ενδυνάμωση. Οι  ασκήσεις ενδυνάμωσης ξεκινούν αμέσως μετά το χειρουργείο. Οι πρώτες και πιο απλές ασκήσεις είναι οι ισομετρικές συσπάσεις του τετρακεφάλου. Ανάλογα με την περίπτωση ο Ορθοπαιδικός θα δώσει στον ασθενή μια σειρά από ασκήσεις οι οποίες πρέπει να εκτελούνται ανελλιπώς  σύμφωνα με τις οδηγίες του. Αυτές είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση του εύρους κίνησης και τη μυική ενδυνάμωση.

Ένα καλό πρόγραμμα αποκατάστασης σε ένα εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτήριο μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη και πληρέστερη αποκατάσταση.

Αποθεραπεία

Η αποθεραπεία στην αρθροσκόπηση γόνατος είναι πολύ πιο γρήγορη από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική του γόνατος. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού Χειρουργού του.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές στην αρθροσκόπηση γόνατος είναι εξαιρετικά σπάνιες και περιλαμβάνουν:

 • Τη μικροβιακή λοίμωξη
 • Την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
 • Το αίμαρθρο

Σχετικά Άρθρα

 • Sore after hard workout at fitness

Πόνος στον Ώμο: Όλες οι σύγχρονες θεραπείες από το Α-Ω

Ο πόνος στον ώμο είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και μπορεί

 • jpg

«Γόνατο του δρομέα»: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής του

Τι είναι το «γόνατο του δρομέα»

Ως «γόνατο του δρομέα» (runner’s knee)  εννοούμε έναν αμβλύ συνήθως αλλά

 • Smiling senior active couple jogging together in the park

Πρωτόκολλα Fast –Track: Τι νέο φέρνουν στην Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος;

Η εφαρμογή των Πρωτoκόλλων Ταχείας Αποκατάστασης (Fast-Track) στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος σε ένα σημαντικό

 • XXL

Συνέντευξη στον Alpha 9,89FM: Aύξηση των αθλητικών κακώσεων σε πολύ μικρές ηλικίες

Συνέντευξη στις 11.02.20 στη ραδιοφωνική εκπομπή «Κατά Ριπάς» του κ. Νίκου Μάνεση στον Alpha 9,89FM