Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του γόνατος με ειδική πρόθεση. Στην επέμβαση αυτή υποβάλλονται οι ασθενείς που έχουν προχωρημένη αρθρίτιδα αφού προηγουμένως έχουν εξαντλήσει τα συντηρητικά μέσα θεραπείας (φυσικoθεραπείες, ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού, PRP, βλαστοκύτταρα).

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των  δομικών στοιχείων της άρθρωσης , των αρθρικών χόνδρων των μηνίσκων και των υποχόνδριων οστών. Τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία και μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία.  Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται πιο συχνά.

Σκοπός της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος είναι να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο και να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα της άρθρωσης, επιτρέποντας του, να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες και φυσικά να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

Από τι αποτελείται;

ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος πρόθεση

Η πρόθεση που χρησιμοποιείται  αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού  που αντικαθιστούν τις αρθρικές επιφάνειες και ενός πλαστικού (πολυαιθυλενίου) που παρεμβάλλεται ανάμεσα,  υλικά πολύ ανθεκτικά και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό. Τα τμήματα της άρθρωσης προσομοιάζουν την φυσιολογική ανατομία του γόνατος και λειτουργούν σαν μία φυσιολογική άρθρωση.

 

 

 

Πώς γίνεται η κλασική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

κλασσική ολική αρθροπλαστική γόνατοςΚατά την παραδοσιακή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος ο Ορθοπαιδικός κάνει μια τομή 20-25 εκατοστά στην πρόσθια επιφάνεια της άρθρωσηςΚλασσική ολική αρθροπλαστική αστραγάλου. Στη συνέχεια:

 • Προετοιμάζεται το οστό. Οι κατεστραμμένες χόνδρινες επιφάνειες θα αφαιρεθούν από την κνήμη και το μηριαίο μαζί με ένα μικρό τμήμα οστού.
 • Τοποθετούνται τα εμφυτεύματα.  Ο κατεστραμμένος χόνδρος και το οστό που έχουν αφαιρεθεί αντικαθίστανται με μεταλλικά εμφυτεύματα.
 • Τοποθετείται ένα πλαστικό ένθετο. Ένα πλαστικό ένθετο από πολυαιθυλένιο τοποθετείται ανάμεσα στα μεταλικά εμφυτεύματα και δημιουργεί μια λεία και ολισθηρή επιφάνεια.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS)

ολική αρθροπλαστική τομή

Κατά την Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος με την μέθοδο της Eλάχιστης Eπεμβατικότητας  γίνεται μια επιμήκης τομή μήκους 7-10εκ στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, σε αντίθεση με την κλασική αρθροπλαστική όπου η τομή είναι 20-25 εκ. Εκτός όμως από την μικρότερη τομή,  γενικά η μέθοδος είναι λιγότερο παρεμβατική διότι δεν τραυματίζει τον τένοντα του τετρακέφαλου που είναι πολύ σημαντικός για την λειτουργία του γόνατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, την μικρότερη απώλεια αίματος και την ταχύτερη αποκατάσταση. 

Τα βήματα που ακολουθούνται κατά την επέμβαση είναι παρόμοια με την παραδοσιακή τεχνική με την διαφορά ότι χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία και γίνεται πολύ μικρότερος τραυματισμός των ιστών. 

Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια την αναισθησίας, κι επιστρέφει στο σπίτι του 1-2 ημέρες μετά το χειρουργείο, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με την κλινική του κατάσταση και το ιστορικό του.

Πλεονεκτήματα Ελάχιστα Επεμβατικής Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος (MIS)  :

 • Μικρότερη κάκωση των μαλακών μορίων (μικρότερη τομή)
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Άμεση κινητοποίηση
 • Ταχύτερη αποκατάσταση και επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες.

Συχνές Ερωτήσεις

 • Τι αναισθησία χορηγείται κατά την ολική αρθροπλαστική;

Η αναισθησία εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και την επιθυμία του ίδιου. Συνήθως χορηγείται επισκληρίδιος με την οποία πραγματοποιείται αναισθησία μόνο στα πόδια ενώ ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του ή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί γενική αναισθησία. Αυτή όμως αφορά πολύ λίγες περιπτώσεις ασθενών.

 • Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης;

Συνήθως, κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν παρουσιάζονται επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως, αυτές μπορεί να υπάρξουν, είτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης είτε μετά από αυτήν.
Κατά την διάρκεια της επέμβασης μια πιθανή επιπλοκή είναι η πρόκληση μόλυνσης ή η αιμορραγία οι οποίες όμως στην ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική είναι σπάνιες κυρίως λόγω του μικρού χειρουργικού τραύματος και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Μετεγχειρητικά μπορεί να παρουσιαστεί θρόμβωση η οποία είναι επίσης σπάνια και χορηγούνται προληπτικά αντιπηκτικά φάρμακα μετεγχειρητικά. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ήπια δυσκαμψία, σε αυτό όμως παίζει μεγάλο ρόλο η δραστηριότητα του ασθενούς μετά το χειρουργείο, και η συμμόρφωσή του στο πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ πάντα λύνεται μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

 •  Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την εγχείρηση αρθροπλαστικής γόνατος

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την εγχείρηση της αρθροπλαστικής. Αν ο ασθενής επιθυμεί να είναι δραστήριος μπορεί να υποβληθεί στο χειρουργείο ανεξάρτητα από την ηλικία του. Βέβαια, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, όπως επίσης και η κατάσταση της υγείας του. Γι’ αυτόν τον λόγο πραγματοποιούνται προεγχειρητικά εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του υποψηφίου για την επέμβαση.

 •  Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του μετά από περίπου δύο ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο. Η δυσκαμψία και ο πόνος που ένιωθε πριν την επέμβαση παύει να υφίσταται από τις πρώτες εβδομάδες αποκατάστασης. Μακροπρόθεσμα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις αγαπημένες του δραστηριότητες. Το τι μπορεί να κάνει και τι όχι βέβαια κάποιος μετά το χειρουργείο δεν είναι το ίδιο για όλους. Κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική.